Франко ще бъде препогребан на 10 юни, реши правителството

С едно от последните си решения преди извънредните парламентарни избори на 28 април социалистическото правителство на Испания одобри ексхумирането и препогребването на ново място на тленните останки на бившия диктатор Франсиско Франко.

Дълги години то е положено в държавен мавзолей, който от мнозина е възприеман като паметник на авторитарната му диктатура. Франко почина през 1975 г. и няколкото опита да бъде преместено тялото му от мавзолея в Долината на загиналите бяха отлагани.

На 10 юни останките ще бъдат препогребани без присъствието на медии в семейна гробница в държавното гробище „Мингорубио ел Пардо“, съобщи вицепремиерът Кармен Калво. Те ще бъдат положени до гроба на жена му Кармен Поло в район, където са погребани мнозина известни испански политици.

Роднините на Франко не одобряват преместването и се опитаха да го предотвратят или поне да го забавят със съдебно решение. Но досега Върховният съд на Испания не е взел отношение.

Кармен Калво обясни, че ако следващото правителство на Испания опита да спре процеса, първо ще трябва да промени т.нар. закон за историческата памет от 2007 г. В него се осъжда режимът на Франко и се нарежда премахване на всички символи на властта от онова време. Управляващите социалисти водят по популярност преди парламентарния вот, така че най-вероятно ще са основната партия в бъдещата правителствена коалиция. Расте популярността и на крайно дясната партия „Вокс“, настояваща останките да не бъдат препогребвани.

Според Луис Фелипе Утрера-Молина, адвокат на семейство Франко, правителството няма законово право на достъп до гроба на Франко и всичко, което говори, са само „фойерверки“. Фамилията иска, ако все пак се стигне до препогребване, то да бъде направено в катедралата „Алмудена“, в центъра на Мадрид, където е положена единствената му дъщеря.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*