България подготвя откриване на консулство в Барселона

Предприети са стъпки за откриване на консулство в Барселона. Това съобщава външният министър Екатерина Захариева в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Манол Генов.

Идеята е бъдещото дипломатическо представителство да обслужва българските граждани, живеещи в автономната испанска област Каталуния, а също и в областите Навара и Арагон. Според външното министерство то би могло да обслужва и българите от Андора и Южна Франция.

Каталуния е третият най-голям приемник на български граждани в Испания след Мадрид и Валенсия. По официални данни на Националния статистически институт в Каталуния живеят 11 239 български граждани, в Навара – 5820, в Арагон – 4663. Освен това всяка година Каталуня е посещавана от 30 хил. български туристи.

Посолството в Мадрид в момента проучва възможностите като се отчитат спецификите на политическата обстановка в Каталуния, се казва в отговора на Захариева. Ще последва анализ на нормативната уредба и процедурите, след което посолството в Мадрид ще получи указания да започне процедура за откриване на консулството.

Планът е бъдещата консулска служба да оказва пълен набор от услуги на българските граждани.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*