Масови протести в Испания

Испанският премиер Педро Санчес обмисля да свика предсрочни избори за 14 април, съобщава Ройтерс.

Хиляди излязоха на протест срещу правителството на Испания в Мадрид, съобщи Би Би Си.

Протестиращите са недоволни от плановете на правителството за намаляване на напрежението в Каталуния. По-рано премиерът Педро Санчес обяви, че ще назначи специален докалдчик за преговори със сепаратистите.

Протестите бяха организирани от партиите Народна партия (PP) и Граждани (Ciudadanos). Според тях действията на правителството са поддаване на натиска на сепаратистите.

В демонстрациите се включиха и някои крайно десни групи. В същото време Каталуния е недоволна, заради действията на властите по време на сепаратистки демонстрации и заведените дела срещу някои каталунски лидери.

Премиерът Санчес управлява с правителство на малцинството, което се ползва и от подкрепата на каталунците и техните представители.

Управляващите социалисти разполагат с по-малко от четвърт от местата в долната камара на парламента, а в сряда са изправени пред ключов вот за бюджет 2019, който може да изгубят. Партията на Санчес се бори да набере достатъчно подкрепа за гласуването и зависи от по-малките партии, включително каталунските сепаратисти. Те вече заявиха, че ще гласуват „против“.

Редовни парламентарни избори в Испания трябва да се проведат не по-късно от 26 юли 2020 г. Другият вариант за предсрочен вот е 26 май, когато ще се проведат европейски и местни избори. „Ако бюджетът не мине, парламентът ще бъде разпуснат. Решението за това зависи от премиера“, обяви днес Испанската социалистическа партия.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*