Социалистът Педро Санчес е новият премиер на Испания

Междувременно националистите отново поеха контрола върху каталунското регионално правителство

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов испански премиер, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя в двореца Сарсуела. Санчес положи клетвата пред крал Фелипе Шести.

Педро Санчес, който е атеист, положи клетва да защитава конституцията без библия или разпятие,

което се случва за първи път в съвременната история на Испания. Санчес е седмият премиер на Испания от края на диктатурата на Франко през 1975 г.

Той ще бъде министър-председател на Испания в двете години оставащи от мандата на сегашното правителство. Като премиер чиято партия има само една четвърт от местата в парламента, сега той ще трябва да реши кого да включи в кабинета си и се очаква да обяви състава му следващата седмица.

Вчера испанският парламент гласува вот на недоверие на премиера на Народната партия Мариано Рахой.

Вотът беше внесен именно от социалистите на Санчес. Той беше подкрепен и от редица регионални партии.

Де факто вотът на недоверие срещу Рахой беше вот на доверие за Санчес и така се стигна до днешното полагане на клетва. А до вота на недоверие се стигна след голямо корупционно дело, опетнило репутацията на консерваторите от Народната партия.

На днешното полагане на клетва присъства и самият Рахой.

Междувременно

националистите отново поеха контрола върху каталунското регионално правителство,

като новият кабинет положи клетва днес в Барселона и така автоматично се прекратява 7-месечното пряко управление на испанското централно правителство, предадоха световните агенции.

Кабинетът, ръководен от Ким Тора, близък съратник на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, е съставен от 13 членове.

Консерваторът Мариано Рахой наложи прякото управление върху Каталуния в края на октомври, след като националистите начело с Пучдемон проведоха референдум за независимост, обявен за незаконен от испански съдилища. Според извънредните правомощия, дадени на испанското централно правителство от Сената, значителна част от автономното управление на областта ще ѝ бъде върнато веднага щом сформира правителство след нови избори.

Сепаратистите спечелиха през декември изборите и избраха за регионален лидер Ким Тора.

Членовете на предишното каталунско правителство ще бъдат съдени по обвинения, сред които и за бунт. Няколко от тях са в предварителния арест, а други избягаха в чужбина.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*