Търсенето на имоти от българи в Испания с най-голям ръст през първото тримесечие

Продажбите на жилища в страната достигат най-високото си ниво от 2008 г. насам

Търсенето на жилища в Испания от българи отбелязва най-голям растеж сред чуждестранните купувачи през първите три месеца на 2018 г., сочат данни на Испанския имотен регистър, цитирани от онлайн изданието propertywire.com. Запитванията са нараснали с 16% на годишна основа, става ясно от данните.

След българите се нареждат жителите на Мароко и Украйна. В същото време купувачите от Швейцария са намалели с 15%, а от Франция – с 10%. Британците имат най-голям дял от закупените жилища от чужденци с 14%, следвани от германците и французите с 8%, белгийците със 7%, шведите и италианците с 6%, китайците с 4% и руснаците с 3%.

Нарастващият брой на чуждестранните купувачи е подкрепил продажбите в Испания, които са достигнали най-високото си ниво от 2014 г. през първите три месеца на 2018 г.

Записаните продажби в имотния регистър са нараснали с 13,4% през първото тримесечие на тази година, което е най-високият ръст от третото тримесечие на 2008 г., показват последните данни на регистъра.

Според Марк Стъклин от компанията Spanish Property Insight намаляването на швейцарските купувачи не е голям проблем, тъй като те са закупили едва около 150 имота през първото тримесечие. „Малка промяна в броя на купувачите може да доведе до голяма процентна промяна, така че спадът за едно тримесечие не може да е сериозен показател. Но като цяло продажбите са с около 10% под нивото от 2016 г., когато швейцарският франк беше изключително силен спрямо еврото“, обяснява Стъклин.

Според него спадът от 10% на френските купувачи е по-значителен. „Франция по традиция беше вторият най-голям пазар и понижение от 10% е значимо. Смятам, че причината донякъде е свързана с конституционната криза в Каталуния – испанска област, която граничи с Франция и в която французите от дълго време са най-голямата група чуждестранни купувачи с дял от 43% от чуждестранния пазар за втори жилища според последните данни на Асоциацията на испанските нотариуси“, отбелязва Стъклин.

„Стремежът на каталунските сепаратисти за отделяне от Испания подкопа доверието на чужденците в региона и някои предприемачи в Барселона казват, че чуждестранните им купувачи са избягали след кризата, предизвикана от спорния референдум през октомври“, допълва експертът.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*