Къща за 600 000€ може да свали лидера на испанската „Подемос“

Членовете на лявата партия ще гласуват вот на недоверие към Пабло Иглесиас

Членовете на лявата испанска партия „Подемос“ ще подложат ръководството си на процедура за вот на доверие, след като партийният лидер Пабло Иглесиас си купил къща за над 600 000 евро в околностите на Мадрид, предаде Reuters. Партията „Подемос“ се роди в резултат на протестите срещу мерките за строги икономии по време на финансовата криза.

Критиците обвиниха в лицемерие Иглесиас и неговата спътница в живота, говорителката на „Подемос“ Ирене Монтеро, заявявайки, че двамата предават своите леви принципи. В защита на покупката си Иглесиас и Монтеро казаха, че жилищният дом е за тяхно лично ползване и че не са го купили заради някаква спекулативна цел на имотния пазар.

На двата парламентарни вота в Испания през 2016 г. „Подемос“ спечели около една пета от гласовете и се превърна в една от четирите водещи политически сили в Испания. Според социологическите проучвания тя догонваше, а понякога дори изпреварваше традиционната лява партия в Испания, Испанската социалистическа партия.

Иглесиас и Монтеро, които очакват близнаци, миналата седмица потвърдиха съобщение в електронното издание „Окейдиарио“, че са купили къщата заедно с плувен басейн и къща за гости в град Галапагар на 40 км от Мадрид.

В публикация във Фейсбук Иглесиас заяви, че двамата с Монтеро са изтеглили 30-годишен ипотечен кредит в размер на 540 000 евро.

„Знаем, че много испански семейства не могат да си позволят такава ипотека, дори с две заплати, и тъкмо за това смятаме, че е толкова важно всеки да изкарва доходите си по почтен начин“, заяви той.

През 2012 г. Иглесиас разкритикува тогавашния министър на икономиката Луис де Гиндос, че си е купил апартамент в Мадрид за същата сума в пика на икономическата криза. Кризата беше предизвикана от спукването на балон на имотния пазар, който породи спад в цените средно с около 40 процента.

В неделя крайнодясната партия „Вокс“ закачи транспарант на къщата с надпис „Бежанци и незаконни заселници добре дошли“, с което се осмиваше позицията на „Подемос“ за имиграцията и жилищната политика.

На пресконференция в събота, в която Иглесиас и Монтеро обявиха намерението да бъде поискан вот на доверие, двамата заявиха, че атаките срещу тях са част от опит да бъде дестабилизирана партията.

Партийният електорат ще може да се произнесе за бъдещето на Иглесиас и Монтеро в ръководството на партията в рамките на вътрешнопартийно гласуване, което ще продължи от 22 до 27 май, обяви „Подемос“ днес в Туитър.
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*