Мадрид: Оставаме безкомпромисни с Каталуния

Мадрид ще запази прякото си управление над непокорното правителство в Барселона

Испанският премиер Мариано Рахой планира да запази прякото управление на централното правителство над Каталуния, след като новият регионален лидер включи в кабинета си политици, намиращи се в затвора или в изгнание, съобщи испанският в. El Pais.

Новият каталунски ръководител Ким Тора обяви състава на правителството си, но Мадрид разкритикува като провокация присъствието в него на политици, които са в затвора в очакване на дело или в самоналожено изгнание след участието им в кампанията за отцепване на Каталуния.

Говорител на централното правителство заяви в петък, че включването на намиращи се в затвора политици ще бъде отхвърлено от съдилищата, които вече блокираха опитите за номиниране на задържани или отсъстващи кандидати за лидерския пост.

„Съставът на новото каталунско правителство е ясно послание, че те искат да продължат с проблемите, конфликта и провокацията“, отбеляза кандидатът в Каталуния на управляващата в Испания Народна партия, Хавиер Гарсия-Албиол, след като Тора обяви кабинета си.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*