Конституционният съд на Испания блокира инагурацията на Пучдемон

Конституционният съд на Испания прие за разглеждане иска на испанското правителство за налагане на забрана за задочната инагурация на Карлес Пучдемон като премиер на Каталуния, предаде Дойче веле.

Решението по казуса може да бъде взето след няколко месеца, но самото приемане на иска за разглеждане означава автоматично замразяване на встъпването му в длъжност.

Блокирането на процеса теоретично би могло да се избегне, ако Пучдемон се яви лично на заседанието на парламента на 30 януари, за когато е насрочена церемонията.

В иска на Мадрид се настояваше за налагане на пълна забрана върху евентуална инагурация – независимо дали ще бъде задочна или той ще се яви в залата.

По думите на първия вицепремиер в испанското правителство Сорая Саенс де Сантамария, Пучдемон „не може да бъде избран, тъй като е обект на следствие“ заради извършването на редица тежки престъпления и се укрива в Белгия. Тя даде пресконференция в Мадрид във връзка със ситуацията в Каталуния.

„Пучдемон никога не е крил, че смята да управлява задочно“, поясни пред Дойче веле професорът конституционно право от Мадридския университет Педро Креспо Майор. По думите му, номинираният за глава на каталунската администрация не може да пристигне в Барселона, тъй като испанската полиция ще го арестува още на границата. Поради това вариантът да присъства на церемонията отпада, независимо от това каква е позицията на конституционния съд.

В тази ситуация каталунският парламент може да назначи друг кандидат, или все въпреки всичко да избере Пучдемон задочно, отбелязва Креспо Майор. Ако бъде взето второто решение, го ще бъде отменено незабавно от конституционния съд, а председателят на парламента Роже Торен, както и ръководството на парламента ще бъдат изправени пред съда за неподчинение.

Според професора, парламентът може да с окаже неспособен да вземе каквото и да било решение, тъй като всяка друга кандидатура може да бъде блокирана от радикалните привърженици на Пучдемон.

Тъй като безвластието „не може да продължи вечно“, ако парламентът не успее да сформира администрация, той ще бъде разпуснат, пояснява Креспо Майор.

Ако това се случи, ще бъдат насрочени нови избори през май-юни

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*