Испанският кабинет и Върховният съд блокират опита на Пучдемон да стане премиер от разстояние

Испанското правителство обяви, че ще обжалва в съда всеки опит на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон отново да оглави властите в автономната област в края на януари, пишат медиите в страната и „Ройтерс“, цитирайки говорителя на кабинета Иниго Мендес де Виго.

Виго направи изявлението по-малко от час преди съдия Пабло Ярена от Върховния съд в Мадрид да обяви, че каталунските депутати, които са с мярка предварителен затвор като бившия вицепремиер Ориол Жункерас, могат да „делегират“ гласа си, но „не и други“, които не присъстват физически в залата по други причини, подобно на Пучдемон и другите бивши министри (общо четирима, които сега са и депутати) в Брюксел. Така и съдът постави въпросителни пред възможността Пучдемон отново да стане премиер от разстояние. По-рано тази седмица представители на партиите, подкрепящи независимостта на Каталуня, казаха, че това вероятно може да стане или чрез видеоконферентна връзка с приложение като „Скайп“, или чрез „делегиран“ глас.

Правителството изключва и самата възможност Пучдемон да управлява от Брюксел, където пристигна няколко дни след като Испания наложи пряко управление на обявилата независимост автономна област, а дни по-късно издаде заповед за задържането му. Всъщност идеята на партиите на независимостта беше той да бъде избран от парламента и евентуално да се завърне и да бъде арестуван като премиер.

Де Виго отбеляза, че в парламента в Барселона „има ясни правила“ и че те „не дават възможност за нелично присъствие“. Това е и позицията, която според източници на каталунското издание „Ла вангуардия“ ще изрази правният отдел на законодателния орган в Барселона, поне по въпроси като предлагане на собствена кандидатура за премиер. „Напълно нереалистично е“ и противоречи на здравия разум, добави говорителят на кабинета в Мадрид. Становището на парламента в Барселона предстои да бъде съобщено официално.
Позицията, изразена чрез него от испанските власти, се основава на анализ на каталунското парламентарно право, според който кандидат-президентът трябва да се яви лично, обяви радио „Кадена сер“.

Първо гласуване за премиер в края на месеца

Първото заседание на парламента ще бъде на 17 януари и тогава ще бъде избран председател на законодателния орган, а на 31 януари трябва да се гласува за премиер.

На днешното си заседание съдът отказа на Жункерас, както да го прехвърли в каталунски затвор, така и да присъства на учредителното събрание на парламента. Все още не е взето решение за заседанието на 31 януари и това оставя въпросителна дали той би могъл да бъде алтернативна кандидатура на Пучдемон. Причината съдът да вземе решението, както за Жункерас, така и други двама депутати със същата мярка – бившия вътрешен министър Жоаким Форн и активиста Жорди Санчес – е притеснение от възможни „граждански сблъсъци“. Привържениците на независимостта на Каталуня определят тримата депутати и всички, които са били задържани преди тях, като „политически затворници“, а при ареста на Санчес през есента мобилизираха стотици хиляди за протест.

От друга страна партията на Жункерас, Каталунска републиканска левица (ERC), вече даде сигнал, че листата, с която бившият премиер се яви на изборите – „Заедно за Каталуня“, трябва да излъчи лидера на автономната област, тъй като има по-висок резултат. Пучдемон и Жункерас и другите бивши министри също така могат да подадат оставки като депутати, за да получат възможност техните партии да разполагат с повече ефективни гласове в парламента.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*