Съдът ще реши дали Пучдемон може да управлява Каталуния

Испанското правителство не вижда юридически пречки той да бъде регионален премиер

Испанското правителство не вижда юридически пречки Карлес Пучдемон да бъде регионален премиер на Каталуния, дори и при образуваното срещу него наказателно дело и заплашващия го арест. Днес испанският вестник „Конфиденсиал“ съобщи, позовавайки се на свои източници в правителствените кръгове в Мадрид, че окончателното решение по въпроса е в компетенциите на върховния съд, предаде ТАСС.

Изданието отбелязва, че властите в Мадрид са проучили правния казус, възникнал след предсрочните избори в Каталуния на 21 декември. На тях политическите сили, които са за независимост на автономната област, отново получиха абсолютно мнозинство в 135-местния парламент на Каталуния. Трите партии, подкрепящи отделянето от Испания, имат 70 депутатски места. При това повечето от мандатите за сепаратистките партии са за коалицията „Заедно за Каталуния“ на Пучдемон.

Според испанското правителство дори бившият лидер на региона да бъде арестуван, засега няма пречки той да бъде регионален премиер на Каталуния, ако така реши регионалният парламент на автономната област. Въпреки това Мадрид уточнява, че подобен вариант трябва да бъде одобрен и от Върховния съд, който гледа делото срещу бившите членове на каталунското правителство. Прокуратурата ги обвинява в опит за метеж и незаконно присвояване на публични средства.

Пучдемон заедно с няколко свои съратници се намира в Белгия. Испанският съд издаде заповед за задържането на избягалите политици. Според правилника на регионалния парламент кандидатът за поста лидер на автономията трябва лично да се яви в залата, за да представи своята програма. Това означава, че Пучдемон ще трябва да се върне в Испания, където веднага може да бъде задържан, докато трае делото срещу него.

В такъв случай бившият ръководител на автономната област ще трябва да поиска разрешение от Върховния съд да отиде в парламента. Съдът от своя страна може, както да утвърди, така и да отхвърли искането. Ако докато е в затвора, Пучдемон бъде утвърден за лидер на Каталуния, той няма да може да участва във всички прояви, свързани с длъжността си.

Междувременно обявяващата се за запазване на целостта на Испания партия „Гражданите“, която спечели най-много места, но не и мнозинство в новоизбрания каталунски парламент, заяви, че няма да започне преговори с други политически сили за сформиране на правителство. Това каза днес генералният секретар на центристката партия Хосе Мануел Вилегас по радио „Кадена СЕР“.

„Ние ще заемем изчаквателна позиция, за да видим дали другите ще могат да съставят правителство на автономията, – каза той. – Няма да започнем преговори нито с Пучдемон, нито с левите републиканци на Каталуния.“ Той има предвид двете партии, настояващи за отцепване от Испания, които заедно спечелиха мнозинство в новия местен парламент.

/БТА/

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*