Каталунски марш в Брюксел за „събуждане на Европа”

Хиляди каталунци се събраха в Брюксел, за да изразят подкрепата си за сваления лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, съобщава АФП.

Те призовават ЕС да подкрепи стремежа им за независимост на богатия регион от Испания.

 

Демонстрантите скандираха „Събуди се Европа“ и развяваха знамето на Каталуния. Протестът се проведе в парк до централата на ЕС, а след това участниците предприеха марш в белгийската столица.

Не можем да изоставим президента си, който е в изгнание тук„, каза 59-годишният протестиращ Антони Ленас. „Ние сме тук, за да продължим нашата борба за независимост и за да поискаме свобода за политическите затворници„, добави Ленас.

 

Белгийската полиция е на крак, но според АФП на този етап протестът е мирен.

Организаторите очакват около 20 000 души да участват в днешния марш. Полицията разкри, че в демонстрацията участват 45 000 души.

Пучдемон и други четирима бивши каталунски министри се преместиха в Брюксел през ноември, след като Мадрид свали регионалното правителство заради едностранното обявяване на Каталуния за независима държава.

 

Протестиращите пристигнаха с автобуси и кемпери с испански регистрационни номера и се събраха в Юбелпарк преди да започне маршът в 11,30 часа местно време. Маршът включва протест пред сградите на Европейската комисия, Европейския съвет и на Европейския парламент.

ЕС категорично подкрепя испанското правителство в казуса с Каталуния,заявявайки, че това е вътрешен въпрос на Испания.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*