Пучдемон призован да се яви пред испанския съд за повдигане на обвинения

Испански съд призова отстранения лидер на Каталуния Карлес Пучдемон да се яви пред съда, където официално да му бъдат повдигнати обвинения, съобщават световни агенции.

Също така пред съда трябва да се явят 13 членове на сваленото каталунско правителство, за да свидетелстват и да им бъдат повдигнати обвинения.

Те трябва да се явят пред съда в Мадрид в четвъртък.

Главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса обяви вчера, че предприемат съдебни действия срещу политиците, отговорни за обявяването на независимост на Каталуния. Те ще бъдат разследвани за бунт, подмолна противодържавна дейност, злоупотреба с финансови средства и други престъпления.

Общо 20 души са поместени в списъка на прокуратурата. Сред тях са 14 членове на воденото от Пучдемон правителство и шестима депутати, включително председателя на местния парламент Карме Форсадел.

Според испанското законодателство за бунт наказанието е между 15 и 25 г. затвор, а за противодържавна дейност – максимум 15 г. затвор.

По-рано днес Пучдемон заяви на пресконференция в Брюксел, че ще остане в белгийската столица безсрочно, докато не му бъде гарантиран справедлив процес.

 

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*