Никой не призна „независима“ Каталуния

Държавният департамент на САЩ заяви, че Каталуния е „неразделна част от Испания“ и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната „силна и единна“, предаде Reuters.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО „си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката“.

Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република.

Позицията на Русия относно ситуацията в Каталуния остана непроменена, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС. По-рано тя бе нарекла ситуацията в Каталуния вътрешен въпрос на Испания и подчерта, че Москва уважава суверенитета и териториалната цялост на страната.

Германия също не признава независимостта на Каталуния, предаде Reuters, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел – Щефен Зайберт.

„Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими“, подчерта Зайберт в Тwitter. Той даде да се разбере, че Берлин „не признава едно такова обявяване на независимост“.

Германският външен министър Зигмар Габриел също каза, че създаването на нови разделителни линии и стени в Европа не отговаря на интересите на европейците, предаде ТАСС.

Мексико и Аржентина се обявиха за запазване на териториалната цялост на Испания и казаха, че не признават независимостта на Каталуния.

В пост в Тwitter мексиканският президент Енрике Пеня Нието изрази надежда за мирно и политическо решение на кризата.

В изявление на аржентинското министерство на външните работи се изразява надежда, че с помощна на конституционните средства ще бъде възстановена законността в рамките на мирното съществуване на испанския народ, така че да се гарантира единството и териториалната цялост на Испания.

Канада отхвърля едностранното обявяване на независимост от Каталуния и призовава за диалог с Мадрид, предаде CNN.

Според международните законови принципи, признати от Върховния съд на Канада, тези решения трябва да бъдат взимани в рамките на конституцията. Предвид това Отава признава една единна Испания, заяви Андрю Лесли, секретар на канадския външен министър Кристия Фрийланд.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*