Испания наложи пряко управление на Каталуния

От 28 октомври испанското правителство наложи пряко управление на Каталуния съобразно с член 155 от конституцията на страната. Това стана, след като регионалният парламент гласува едностранна резолюция за обявяване на независимост на областта. Веднага след това Сенатът на Испания одобри мерките на правителството съобразно член 155, които предвиждат въвеждане на пряко управление на Каталуния.

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария поема контрола над Каталуния и институциите в нея. Това се казва в официално съобщение на испанското правителство. Министърът на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо поема ръководството на полицията в областта, след като по-рано бе освободен нейния началник Жозеп Луис Траперо.

Премиерът на Испания Мариано Рахой уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и неговото сепаратистко правителство, разпусна регионалния парламент и свика избори на 21 декември.

Освен това бяха отстранени от длъжност началника на регионалната полиция Мосос де’Скуадра на Каталуния, представителите на каталунското правителство в Мадрид и Брюксел. Закриват се каталунските „представителства” по света, освен в Брюксел.

Испанското правителство ще предприеме и действия за обявяване на декларацията за независимост на Каталуния за незаконна, което означава, че ще се обърне към Конституционния съд.

Не се знае как ще се приемат тези мерки в самата Каталуния, където някои крайни поддръжници на независимостта призоваха за гражданско неподчинение. Неясно на този етап е дали уволнените правителствени служители в Каталуния ще се съобразят с решението на централното правителство.

Предстоят тежки дни за Каталуния, докато Рахой се опитва да наложи пряко управление на областта, отбелязва Ройтерс.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*