Напрежението в Испания се сгъстява! Каталония решава как да отвърне на Мадрид след отнетата автономия

Очаква се утре парламентът на Каталония да се събере, за да реши как да реагира след като Мадрид отне автономията й. Снощи десетки хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да протестират срещу решението на испанските власти. Ще ескалира ли отново напрежението?

Лидерът на областта заяви, че решението на властта в Испания поставя под опасност не само ценностите на Каталония, но и тези на Европа.

„След бурните емоции от съботния ден, днес в Каталония се настанява притеснение от неизвестното и дори страх”, заяви лидерът на Каталония Карлес Пучдемон.

„Много се тревожа. Ситуацията е трудна. Испания е много по-силна от Каталония, разбира се. И законът е на тяхна страна, съгласна съм. Но не искат да чуят какво мислят хората. Само това повтарят – законът, законът“, казва пенсионерката Роса Мария.

Испанските власти призоваха жителите на областта да не слушат лидера на регионалното правителство Карлес Пучдемон. И казаха, че той вече няма правомощия.

„Всичко, което правителството се опитва да направи, при това по принуда, е да върне нещата по местата им, както са по закон и от тази отправна точка да действаме нататък”, коментира министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис.

Дори привържениците на отделянето от Испания, осъзнават, че опциите пред Каталония не са много. Местното правителство не получи подкрепа от нито една влиятелна държава или институция.

„Пучдемон има два варианта. Или обявява независимост, с ясното съзнание, че ще внесе още напрежение, или се опитва да постигне договорка с централното правителство. И това ще е трудно, защото те сякаш не искат да преговарят”, коментира пенсионерът Енрик.

Испанският Сенат трябва да реши дали след активирането на член 155-и от конституцията, да отнеме на регионалните власти контрола върху финансите, полицията и обществените медии на Каталония. От институцията заявиха, че вотът е насрочен за петък.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*