Испански военен самолет се разби навръх националния празник

Испански военен самолет се разби, след като участва в парада в столицата Мадрид по случай националния празник на страната, предаде АФП. При инцидента е загинал пилотът на самолета, паднал близо до военновъздушната база „Лос Ланос“, близо до град Албасете, на 300 километра югоизточно от Мадрид.

Испания отбеля националния празник на фона на кризата в Каталуния. На 12 октомври испанците честват пристигането на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 г.

Хиляди каталунци, които искат областта им да остане в Испания, отбелязаха с шествие в Барселона деня. Участниците, някои от които с боядисани в червено и жълто лица, развяваха испански и каталунски знамена и викаха „Да живее Испания“ и „Аз съм испанец“.

Насловът на шествието беше „Каталуния да. Испания също“, в подкрепа на каталунската автономия, но вътре в Испания.

Демонстрантите освиркаха регионалната полиция, която според юнионистите е направила твърде малко да спре сепаратистките усилия за свикване на референдума за независимост на 1 октомври.
В Мадрид войници и полиция участваха в парад пред крал Фелипе Шести. Монархът, съпроводен от съпругата си Летисия и наследничките на испанския престол – принцесата на Астурия Леонор и инфанта София – се появи публично за първи път от 3 октомври, когато във връзка с каталунската криза призова да бъде възстановен конституционният ред.

Междувременно каталунският премиер Карлес Пучдемон реагира на ултиматума на испанското правителство да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъдат прекратени правомощията му, като заяви в Туитър: „Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано“, предаде АП. Става дума за разпоредбата, привеждаща в сила неизползвани досега конституционни правомощия, която испанското правителство заплаши, че ще задейства, ако плановете за независимост не бъдат изоставени преди определения краен срок на 19 октомври.

По-рано Пучдемон предложи на каталунските депутати да замразят прилагането на плана за отцепване, за да дадат време за преговори с испанските власти по въпроса за независимостта. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой отхвърля какъвто и да е диалог, докато отцепването се предлага като възможност и даде срок от пет дни – до понеделник 16 октомври да изясни позицията си относно декларацията за независимост и до 19 октомври, ако случайно позицията е за отцепване.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*