Каталуния ще преговаря

Каталунците искат диалог с Мадрид

Каталунският лидер Карлес Пучдемон поиска мандат за обявяване на независимост на Каталуния, съобщи „Скай нюз“.

Той обаче предложи на депутатите от парламента да суспендират ефекта на декларацията, за да може да проведе диалог с централните власти.

Пучдемон заяви на речта си пред парламента, че са в ход контакти за международно посредничество по въпроса, който разпали страстите в Испания.

В началото на месец октомври в Каталуния беше проведен референдум за независимост, който властите в Испания обявиха за незаконен. Премиерът Мариано Рахой заяви, че той нарушава конституцията.

„Референдумът е изключителен, исторически момент, чиито последствия надхвърлят границите на страната. Стана ясно, че Каталуния е европейски въпрос“, каза сепаратисткият лидер.

Пучдемон разкритикува действията на Мадрид и заяви, че „сега милиони вярват, че независимостта на Каталуния е единственият път“. По думите му гражданите на Каталуния смятат, че трябва да имат собствена държава.

Испанските власти засилиха сигурността на летищата и железопътните гари в Каталуния преди парламентарното заседание, което се очакваше с огромен интерес от страна на журналистите.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*