Кои бизнеси напускат Каталуния

Банки и компании преместват централите си заради напрежението в автономната област

Заплахата Каталуния да обяви независимостта си от Испания подтиква компаниите в автономната област да преместят централите си в други части на Испания, пише CNN Money.

Около 90% от каталунците, които гласуваха в спорния референдум на 1 октомври, подкрепиха независимостта на Каталуния при избирателната активност от около 43%.

Някои бизнеси обаче не изчакаха, за да видят развитието на казуса, предприемайки стъпка за преместване на централите си от Каталуния.

Кои са някои от големите компании, които напускат областта?

CaixaBank: Третият по големина кредитор на Испания по размер на активите – CaixaBank, заяви в петък, че ще премести централата си от Барселона във Валенсия. Като аргумент за този ход от банката изтъкват желанието да защитят „клиентите, акционерите и служителите си“ предвид настоящата политическа ситуация.

Banco Sabadell: 135-годишната испанска банка съобщи миналия четвъртък, че бордът на директорите е решил да прехвърли юридическия адрес на банката в град Аликанте, Югоизточна Испания. Преместването няма да включва прехвърлянето на служители.

Банките биха били силно засегнати от едно потенциално отделяне на Каталуния от Испания, тъй като автономната област вероятно ще се окаже извън ЕС и нейната система на регулиране и гаранции. В този случай те също ще загубят правото си да правят бизнес в рамките на съюза.

Gas Natural Fenosa: Испанската енергийна компания заяви в петък, че правната несигурност, произтичаща от неотдавнашните събития, е породила преместването на юридическия ѝ адрес в столицата Мадрид.

Производителят на текстил Dogi International Fabrics заяви от своя страна в петък, че ще премести в Мадрид, а компанията за биотехника Oryzon Genomics обяви, че е преместила юридическия си адрес от Барселона в Мадрид, за да „оптимизира оперативната си ефективност и отношения с инвеститорите си“.

Испания предупреди Каталуния, че рискува да създаде икономически хаос, ако провинцията продължи да търси независимост, докато правителството в Мадрид се готви за намеса и възстановяване на контрола, съобщава Bloomberg.

„Ако този човек /каталунският президент, бел.ред./ едностранно обяви независимост, ще трябва да се вземат мерки и правителството ще го направи”, каза министърът на енергетиката на Испания Алваро Надал пред испанското радио, цитиран от Bloomberg.

Лидерът на социалистическата партия в Испания Педро Санчес поиска в понеделник председателят на сепаратисткото правителство в Каталуния, Карлес Пучдемон „да спре всичко” и да се откаже да обявява едностранно независимост още днес, 9 октомври 2017, както възнамерява, съобщава АФП.

 

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*