Насилието в Каталуня изправи испанския премиер пред невиждана криза

Премиерът Мариано Рахой се изправя пред най-голямата от десетилетия насам конституционна криза в Испания. Белязаният от насилие референдум в Каталуня отвори път към независимостта на най-богатия регион.

Улиците на каталунската столица Барселона бяха спокойни днес, но в редакционните статии на вестниците се казва, че забраненият референдум, в който според каталунски представители 90 на сто от гласувалите са избрали напускане на Испания, е създал поле за решителен сблъсък между Мадрид и региона.

„Всичко може да стане още по-лошо“, предрича в редакционна статия умереният каталунски вестник „Вангуардия“. Полицията използва палки и гумени куршуми, разпалвайки насилие. По данни на каталунските власти са били ранени около 840 души. „Навлизаме във фаза на стачки и улични протести и с повече динамика, повече репресии“, пише вестникът.

 

Каталуня е център на промишленост и туризъм, които съставляват една пета от испанската икономика. Областта е производствена база за големи многонационални компании от „Фолксваген“ до „Нестле“ и домакин на най-бързо разрастващото се търговско пристанище.

Снощи ръководителят на регионалното правителство на Каталуня декларира, че гласоподавателите са спечелили правото си на отделяне и ще представи резултатите пред местния парламент, който след това ще има правомощията да внесе предложение за независимост. Изявленията на Карлес Пучдемон останаха на стъпка от обявяването ѝ, но хвърлиха ръкавица на Рахой, който има конституционното право да уволни регионалното правителство и да постави Каталуня под централен контрол до произвеждането на предсрочни избори там.

Това би повишило допълнително напрежението в региона със 7.5 млн. души, който в миналото е бил княжество със свой език и култура, и евентуално би навредило на възстановяващата се испанска икономика. След вота еврото поевтиня с една трета от американския цент, след като напоследък бе наваксало обезценяването си.

Испанският фондов индекс IBEX бе с 1.3 на сто по-нисък при откриването на пазара тази сутрин, а през това време правителственият дълг бавно върви нагоре. Големите инвестиционни банки очакват кризата да бъде преодоляна евентуално с предложение от страна на Рахой за повече автономия. „Смятаме, че рискът от по-голяма конфронтация в близко бъдеще нараства, включително от разкол с извънредно широк обхват и възможни тежки икономически загуби“, заяви Ситибанк днес. Но въпреки това банката не видя в това най-вероятната последица. За вторник каталунските профсъюзи са свикали обща стачка.

Многопартийни разговори

В неделя Рахой предложи да бъдат свикани многопартийни политически разговори, които „да обмислят бъдещето“ на Каталуня, но отново твърдо отхвърли независимостта като вариант. Опитите на правителството в Мадрид да предотврати неделния референдум с използването на полицейски сили доведе до критики от други страни – членки на Европейския съюз, включително от Великобритания и Белгия. Но самият ЕС запази мълчание. Вътре в Испания няма изгледи кризата да застраши подкрепата за правителството на малцинството на Рахой, тъй като основните партии до голяма степен подкрепят неговото противопоставяне на каталунската независимост.

Обаче има критики за действията му по въпроса. Вестник „Паис“, който е противник на независимостта, написа в редакционна статия, че Рахой е бил „абсолютно неспособен да се справи с кризата от самото ѝ начало“.

Каталунското правителство каза, че въпреки полицейската кампания 2.26 милиона души са пуснали бюлетини в неделя – избирателна активност от около 42%. Тези резултати не са изненада предвид факта, че се очакваше много юнионисти да не участват. Проучванията на общественото мнение сочеха около 40 на сто подкрепа за независимостта.

В навечерието на вота Пучдемон заяви, че при отговор „да“ в срок от 48 часа ще обяви декларация за независимост. Но затрудненията около гласуването може да усложнят предприемането на всяка подобна стъпка.

В неделя Пучдемон призова Европа да се намеси, за да бъде гарантирано пълното спазване на фундаменталните права. „В този ден на надежда и страдания гражданите на Каталуня си спечелиха правото да имат независима държава под формата на република“, каза Пучдемон в телевизионно обръщение. „През следващите няколко дни моето правителство ще изпрати резултатите от днешния вот в каталунския парламент, където е суверенитетът на нашия народ, за да може той да действа в съответствие с повелята на референдума“, каза той.

Рахой предложи политически разговори, но каза, че всеки диалог трябва да бъде „в рамките на закона“. „Предлагам на всички парламентарно представени партии да се съберат и да помислят за бъдещето, пред което сме изправени“, каза Рахой в своето телевизионно обръщение. (БТА)

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*