Демонстрации в цяла Испания ”за” и ”против” каталунския вот

В цяла Испания се проведоха демонстрации "за" и "против" насрочения за днес в автономната област Каталуния референдум за независимост

В столицата Мадрид хиляди хора се събраха пред сградата на общината, за да протестират срещу допитването, което вече бе обявено за незаконно от централните власти.

Демонстрантите скандираха: „Сепаратисти – терористи!“ и „Да живее Испания!“. Те поискаха да бъде арестуван премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон.

Демонстрацията бе организирана от консервативната организация Фондация за защита на испанската нация. Очаква се всеки от двата лагера – на привържениците и на противниците на референдума – да има поне по три митинга в Мадрид.

Поляризацията се пренесе и на остров Майорка. 3000 човека изразиха снощи солидарност с каталунските сепаратисти. Хиляди хора се събраха, за да се обявят срещу референдума.

Демонстрации имаше още в Лерида, Сантандер и Аликанте.

Над 3000 човека изразиха солидарност с каталунските сепаратисти в северозападната автономна област Галисия, където също има силно движение за независимост.

Хиляди противници на независимостта на Каталуния се събраха в Барселона 

Множеството развява испански знамена и скандира лозунги против отцепването от Испания.

Демонстрантите изпълниха площад в центъра на Барселона, столицата на Каталуния, където се намират централите на регионалното правителство и на градския съвет.

Карлес Пучдемон поиска посредничество
 за уреждане на конфликта

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон поиска  посредничество в конфликта с Мадрид.

„Трябва да изразим ясна воля да разполагаме с посредничество, независимо какъв ще бъде сценарият, независимо дали „да“-то или „не“-то вземе връх, заяви Пучдемон.

„Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?“, гласи въпросът на допитването.

Самият аз и моите симпатизанти няма да се откажем от правото си на самоопределение и ще участваме утре в референдума за независимостта въпреки съпротивата на испанското правителство. Няма да се приберем у дома и да се откажем от правата си (. . .)Правителството предвиди всичко, за да може всичко да стане по нормален начин, заяви Пучдемон по-малко от 24 часа преди забранения референдум за независимостта, призовавайки каталунците да избягват каквито и да било прояви на насилие.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*