Тръмп: Испания трябва да остане обединена

Тръмп е против възможността за отцепване на Каталуния

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че би искал Испания да остане обединена, визирайки референдума за независимост на Каталуния, съобщи „Политико“.

„Испания е велика страна и трябва да остане обединена“, заяви държавният глава, който даде съвместна пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой във Вашингтон.

Каталунските власти обявиха, че на 1 октомври ще проведат референдума – въпреки острата реакция на Мадрид. Испанските власти обявиха, че допитването нарушава грубо конституцията на страната.

Доналд Тръмп заяви, че според него народът на Каталуния трябва да остане част от Испания, а не да се отдели. Испанската прокуратура обяви война на референдума за независимост, до който остават броени дни.

Междувременно ЕТА подкрепи Каталуня. Испанската държава е „затвор за народите“, заявяват баските бунтовници.

Сепаратистката групировка на баските ЕТА осъди остро реакцията на Мадрид, предизвикана от плановете на борците за независимост на Каталуния.

Испанската държава е „затвор за народите“, заяви организацията в комюнике, разпространено от баския в. Gara, съобщи TАСС.

Испанската държава демонстрира, че е „затвор за народите, отричайки националната идентичност на каталунските земи“, заявява ЕТА. Групировката е обвинявана за гибелта най-малко на 829 души в името на борбата й за независимост на Страната на баските и на Навара, преди официално да се откаже от насилието през 2011 г.

Кризата в Испания по повод желанието на каталунските сепаратистки лидери да проведат на 1 октомври забранения референдум за самоопределение на региона показва, че Испания има „структурен проблем“, твърди баската организация.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*