Каталунският премиер може да влезе в ареста, заплаши гл. прокурор на Испания

Премиерът Пучдемон –  поведе традиционния парад на фестивала „Ле Мерсе“ в Барселона, заедно с кметицата Ада Колау и председателката на местния парламент Карме Форкадел.

Испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса не изключва задържането на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон, съобщи в. „Вангуардия”.

„Прокуратурата е убедена, че Пучдемон е замесен в престъпления, включващи неподчинение на властите, разхищаване на имущество и злоупотреби”, заявява висшият магистрат, цитиран от изданието.
Маса посочва, че подозренията за неподчинение на властите и злоупотребата със служебно положение не са достатъчно основание за задържане на лицето, но разхищението е.

„Налице е възможността за задържане под стража на Пучдемон”, каза Маса и добави, че засега прокуратурата не е сметнала това за необходимо.

На 20 септември Гражданската гвардия на Испания извърши редица обиски в Барселона и други селища в Каталуния. Задържани бяха 12 души, между които и ръководителите на икономическото и данъчното ведомство в автономната област, служители в отдели.

Някои от задържаните впоследствие бяха освободени. Гражданската гвардия иззе около 10 млн. бюлетини, предназначени за гласуване в референдума за независимост на Каталуния.

Според медии обиските може да се целели намиране на документация за референдума. След това конституционният съд анулира решението на ръководството на парламента на Каталуния за одобряване на закона за провеждането на референдума.

Междувременно в интервю за френското радио „Франс ентер” Пучдемон каза, че допитването ще се състои, както е планирано – на 1 октомври.

Пучдемон каза още, че задържането на лица, отговарящи за организирането на референдума, е било предвидено. Каталунският лидер изтъкна, че централните власти са действали като при режим на извънредно положение и отмяна на автономния статут на областта – без всякакво предварително обсъждане в парламента.

„Предвиждахме тази възможност и потвърждавам, че ще има места за гласуване, ще има бюлетини, за да изразят хората мнението си и най-главното – ще има и гласуващи”, увери Пучдемон.

Каталунският политик каза, че не се опасява от ексалация на конфликта и опасност от гражданска война и че насилието не е изход за областта. Той припомни, че за шестте последни години, когато се провеждаха огромни демонстрации с повече от милион участници, не е имало нито един инцидент. Недопустимо е Мадрид да излага такива аргументи”, категоричен е Пучдемон

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*