Юнкер: Искам целият ЕС да е в еврозоната и Шенген

Не става дума за вкус, а за достойнство, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща с европейски политици и общественици по повод твърденията на производителите на храни, че предлагат различно съдържание под едваква опаковка заради „вкуса на местните потребители“.

Не може в Европа да има две класи потребители и работници, коментира Юнкер. Той изрази очакването през октомври да бъде постигнато съгласие по промените в директивата за командированите работници.

Искам всички държави от ЕС да бъдат в еврозоната и в Шенген, да няма двойни стандарти при храните. Защо отказват на нашите български и румънски приятели достъп до Шенген, след като от години са изпълнили изискванията, трябва да прилагаме договорите за ЕС, коментира председателят на комисията. Той добави, че в годишната си реч за състоянието на ЕС миналата седмица не е настоявал за приемането на еврото от държавите извън еврозоната, а е припомнил, че това право и задължение е част от договорите. Не насилвам никого, предложих подкрепа за ускоряване на процеса на присъединяване (към еврозоната), поясни Юнкер.

Междувременно Европейската комисия отново отказа да се намеси в спора за Каталуния. Говорител на институцията настоя, че въпросът следва да бъде уреден в конституционната рамка на Испания. Уважаваме конституционния ред в Испания и тези въпроси се решават от основния закон на държавата. Конституционната рамка може да даде решение на откритите въпроси, посочи той.

Говорителят не отговори на въпроси дали ЕК ще приеме поканата да посредничи в спора между каталунските власти и правителството в Мадрид. Той отбеляза, че ЕК е била и може да бъде посредник в решаването на спорове между държави.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*