Испания глоби Facebook с 1,2 млн. евро

Испанските власти наложиха глоба на социалната мрежа Facebook в размер на 1,2 млн. евро заради нарушения на Закона за защита на личните данни. Това казаха в изявление от испанската Агенция за защита на личните данни, съобщава БГНЕС.

Според службата нарушението е свързано с използване на лична информация на потребители.

„Допуснати са две сериозни нарушения и едно особено сериозно. За първите две на Facebook се налага санкция от по 300 000 евро, а за третото – 600 000 евро“, посочват от агенцията.

В рамките на разследването станало ясно, че социалната мрежа получава информация за идеологии, религиозни убеждения, лични предпочитания и други данни на потребителите, без да информира за какво точно използва данните.

„Потвърдено е, че Facebook обработва защитените данни за реклами, наред с други неща, без получаването на изрично съгласие от страна на потребителите“, се казва в съобщението на властите.

Това е поредната глоба за социалната мрежа, наложена от европейска държава. През май Европейската комисия глоби компанията със 110 млн. евро за предоставяне на невярна информация за условията на покупка на приложението WhatsApp през 2014 г.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*