Гражданите на ЕС са недоволни от развитието на блока, но искат да останат в него

Най-голям е делът на неудовлетворените в Италия, подкрепата за членство в ЕС е най-висока в Испания, показват резултати от изследване

Повечето граждани на Европейския съюз (ЕС) не са доволни от посоката на развитие на блока, но все пак искат да останат в рамките му. Това показват резултатите от проучване на германската фондация Bertelsmann, цитирано от Politico.

Проучването е проведено през юли сред извадка от 10 755 души от всички страни членки на ЕС.

Резултатите сочат, че 66% от гражданите или две трети са недоволни от посоката, в която върви ЕС, докато 34% са удовлетворени.

Най-висок е процентът на недоволството в Италия – 83% от италианците не одобряват развитието на блока.

Във Франция пък се отчита най-висока степен на удовлетвореност – 38%.

Въпреки недоволството обаче 70% от гражданите на ЕС заявяват, че ще изберат да останат в блока, ако в страната им се проведе референдум за членство.

В Испания е отчетена най-високата подкрепа за членството в ЕС – 81%, следвана от Полша със 79%.

Италианците са най-малко ентусиазирани, но пак поддръжниците на членството в ЕС са мнозинство – 59%, вижда се от данните.

Като цяло проевропейските настроения в държавите членки се засилват след решението на Великобритания да напусне съюза и откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ, констатират изследователите.

Изследването разкрива и противоречивите възгледи на гражданите за собствените им държави. В Германия например, където на 24 септември се провеждат избори, 59% изразяват доволство от развитието на страната им. В Италия удовлетворените са само 13%.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*