Белгия предупредила Мадрид за „подозрителния“ имам от Рипол

Белгийските власти се обърнали към Испания с въпроси за Абделбаки ес Сати – „имама от Рипол“, за когото се смята, че радикализирал атентаторите от Барселона и Камбрилс, родом от същия град, пише испанският в. „Ел паис“, като цитира белгийски местни представители. Испанската полиция отказва да коментира, но местните власти в Каталуня потвърждават, че е имало контакти в правоохранителни органи, без да влизат в подробности.

Службите попитали дали Ес Сати имал връзки с ислямисткия тероризъм, след като от местен мюсюлмански духовник в градчето Вилвоорд постъпил сигнал заради „подозрителното“ му поведение. По-рано Ханс Бонте, кметът на Вилвоорд, известен като „града на джихадистите“, потвърди, че имамът е прекарал няколко месеца в града в търсене на работа и не е изключено да е пребивавал там и в други случаи. Министърът на имиграцията на Белгия Тео Фракен обаче категорично отрече.

В сряда Бонте каза за „Ел паис“, че съобщението, получено при белгийските власти от испанските им колеги, съдържало отрицателен отговор. Полицейските служби на Испания и Белгия настояват, че няма практика за разпространяване на „чувствителна разузнавателна информация“, а и Ес Сати не е имал предишни подозрителни прояви. Имамът обаче е прекарал четири в испански затвор за наркотрафик.

Информацията на вестника сочи, че Ес Сати пристигнал във Вилвоорд през януари миналата година и бързо предизвикал гняв и подозрение у местните вярващи мюсюлмани в градчето с население 40 000 души. Един от тях, имам в джамията в Дийхем (който е административно част от окръга на Вилвоорд), известил белгийската полиция.

За пристигането на Ес Сети в града Бонте разказва: „Неочаквано дойде и каза, че иска да е имам, защото няма бъдеще в Испания“.

Защо никой не забелязал Ес Сати

Източници, свързани с борбата срещу тероризма, казват, че няма никакви данни, които да свързват Ес Сети с ислямисткия тероризъм преди събитията от миналата седмица.

Властите е трябвало да обърнат повече внимание на имама след завръщането му от Испания във Вилвоорд – можело е да забележат поне по няколко признака, че е радикализиран при пристигането си в Рипол. „Не само е преминал през затвора и е променил живота си към този момент (2014 г.), а е пътувал и до центровете на джихадизма, станал е и имам,“ казва експерт по исляма в Каталуня, пожелал да запази анонимност, тъй като заема политически пост. Той има предвид няколко пътувания на Ес Сати в Белгия, Франция и Мароко.

И този източник, и събеседник от службите за борба с тероризма се съгласяват, че моментът, в който оглавява наскоро формирана религиозна общност – джамията „Аннур“, също е трябвало да усъмни службите. „Всяка нова джамия е цял свят, който може да се изучава. Трябва да се знае кой я оглавява, кой стои зад създаването ѝ, кои са вярващите в нея, какво се проповядва.“

От каталунската полиция признават, че са извършвали основно рутинни дейности в Рипол, който „до момента не е бил зона, в която се смята, че има ислямистки риск.“

Някои местни жители от Рипол се оплакаха, че не са знаели за престъпното минало на имама си, а ако са били запознати с него, нямало да му позволят да заема тази длъжност. От друга страна, споделят те, Ес Сати с нищо не биел на очи и трудно можели да го заподозрат в каквото и да било – не отправят радикални послания по време на проповедите, нито на други публични места. Същевременно разследването се съсредоточава върху връзката, която е развил с младежите, извършили атентатите, тъй като те не са имали криминално минало – за разлика от повечето джихадисти, които преди радикализацията си обикновено имат зад гърба си дребни престъпления.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*