Стотици хиляди непродаваеми имоти

Строителният бум отпреди 10 години все още е огромен проблем за пазара на недвижими имоти в Испания. Тогава бяха построени огромно количество жилища много, от които и до днес не могат да намерят своите купувачи.

Близо 492 000 е броят на непродадените апартаменти към края на 2016 г., сочат данните на Министерството на обществените работи на Испания Fomento. Това е с 4% по-малко спрямо предходната година, но продължава да е тревожно голямо количество.

Най-много броят на пустеещите жилища е намалял в Страната на Баските (-34%). Половината от непродаваемите имоти се намират в три региона: Андалусия, Каталония и Валенсия.

По-оптимистични данни публикува водещата оценителска компания Tinsa. Според нея, на пазара има 340 000 непродадени имоти, построени след 2008 г. Към момента в етап на строеж са 63 100 имота. От тях 15 900 броя са в Мадрид, 5500 в Аликанте и 4500 в Барселона.

Според компанията, върху парцелите отредени за строителство в Испания, могат да бъдат изградени 1.6 милиона жилищни единици. Проблемът е, че земята се намира там, където няма търсене. Дефицит на парцели за строителство има в Мадрид, Барселона, Малага и по крайбрежието на Ибиса, Палма де Майорка, Марбея, Тенерифе и някои райони на Аликанте. Недостигът на земя повишава цената на малкото продавани парцели, което води и до ръст в цените на жилищата.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*