За силата на алтернативната медицина

Интервю на вестник "Нова дума" - брой 579

Борислав Димов е единственият доктор и професор по парапсихология българин,  член е на Американската асоциация на хипнотерапевтите, след двете висши образования по “Бизнес администрация” и “Международни икономически отношения” следва докторат по парапсихология и професура в “Бъкстон  юнивърсити” в Лондон. А доскоро беше действащ преподавател по парапсихология в същия лондонски университет. В Лондон завършва и Хомеопатия. Специализирал е също като Натуропат, Рейки Мастер и наскоро завърши Биоенергийна Акупунктура и Мокса в Испански университет. Понастоящем има собствен кабинет във Валенсия, Испания.

Какво ви подтикна да се насочите към “алтернативната” медицина?

Дълбокото ми убеждение, че т.н. “съвременна” медицина не върви в посоката, която се очаква от повечето хора. Болестите- вместо да намаляват, с напредване и развитие на медицината сякаш все повече се увеличават и засягат все по-млади хора, и по-широки групи от населението. Бягството от натуралното, природното, хармоничното, напрегнатото ежедневие, липсата на време за наистина важните неща, стреса и лошото качество на медицинското обслужване са все фактори, които затвърждават това убеждение и все повече хора виждат явното несъответствие с очакванията им да бъдат излекувани. Нещо повече, фармацевтичната индустрия в световен мащаб се е превърнала в най-големият търговец. Търговец, който не се свени да налага своите “продукти”, дори със сила, лобирайки за приемането на закони, отдалечаващи все повече хората от хилядолетните традиции и познания, в полза на задължителните ваксини и химически токсини, които практически не лекуват, а подтискат симптомите, превръщайки масово населението в постоянни клиенти.

Повечето медикаменти са токсични, защото са съставени главно от изкуствено синтезирани химически съединения. Достатъчно е да отворите който и да е фармацевтичен справочник, за да се убедите в това, четейки изброените многобройни отрицателни въздействия и противопоказания, изписани под всеки лекарствен продукт. От 1961г. до сега броят на “тестуваните за безопасност” медикаменти е надхвърлил половин милион. Приблизително 15 000 нови се пускат всяка година на пазара, а около 12 000 се изтеглят, защото в последствие се е оказало, че предизвикват сериозни за здравето вредни ефекти или смърт!

В обръщение си, наречено “Комисията на Хранителния кодекс – заплаха за човечеството”, д-р Матиас Рат заявява: “Това е цяла една индустрия, с присъщ интерес да пречи, потиска и дискредитира всяка информация, отнасяща се до изкореняването на дадена болест. Тя прави на година повече от 1 милиард USD от продаването на медикаменти. Трябва да осъзнаем, че задачата на тази индустрия е да прави пари от болестите … и да открива нови болести и съответно медикаменти за тях … По своята същност фармацевтичната индустрия няма интерес в излекуването на болестите. Унищожаването на която и да е болест неизбежно ще спре приходи от пазар за милиарди долари. Затова медикаментите се правят, за да облекчават симптоми, но не и да лекуват.”

Хората действително се чувстват неудовлетворени от безхаберното, нечовешко отношение в съвременните здравни центрове, от липсата на внимание и време от страна на специалистите да се запознаят с проблемите им. Все по-често прибягват до частно здравно застраховане, например. В този смисъл с какво е по-привлекателно алтернативното лечение, освен че е по-натурално и няма странични ефекти?

За съжаление, лечението все повече се превръща в индустрия, а докторите не могат да смогнат да опишат изискваните от тях данни в компютрите си, а какво остава да обърнат внимание на пациента.

За посещение при мен като минимум е нужно всеки да си задели поне един час време, защото холистичният подход към здравето изисква комплексна оценка на множество фактори, тъй като човека  се разглежда като едно неделимо цяло. Това означава, че когато един орган боледува, той не може да бъде изваден от организма и индивидуално лекуван. Неговата болест повлиява много други процеси, органи и системи. Нещо повече, древните тибетски и китайски лечители са разглеждали човека като част от една обща система КОСМОС – ЧОВЕК – ЗЕМЯ (Природа), които си взаимодействат. Така че “лечението на конвейр”, което напоследък практикува съвременната медицина няма как да бъде успешно. За да бъде поставена правилната диагноза 15-20 мин. не  са достатъчни!

Не е възможно да се лекува истински, без ясна представа за това, какво представляват здравето, симптомите и болестта, и каква е същността на лечението! За да може да се даде преценка за това дали протича в правилната посока терапията, трябва да се познава законът на Херинг. Той взема под внимание йерархичната подреденост на трите нива – физическо, умствено-емоционално и духовно, както и значението на дадена функция или орган в рамките на всяко едно от тях. Най-общо може да се каже, че те се подреждат във възходящ ред по следния начин – физическо (относително най-маловажното), следва умствено-емоционалното и най-високо стои духовното. Във всяко от тях също има йерархия – например във физическото най-важни са главният и гръбначният мозък, после сърцето, бъбреците, белите дробове и т.н., като кожата е най-периферният и сравнително най-маловажен орган.

Законът на Херинг гласи, че ако по време на лечението се наблюдава преместване на увреждането от по-важни към по-маловажни нива и от по-важни централни органи към по-маловажни и периферни, действително настъпва излекуване. Ако се наблюдава противоположният процес, т.е. придвижване на увреждането в дълбочина и към по-важни вътрешни органи, това означава, че болестта се подтиска и задълбочава.

В практиката непрекъснато се наблюдават тези явления. Типично например е, особено при деца, появата на бронхиална астма след третиране на кожни проблеми с различни мазила, особено кортикостероидни кремове. При прегледа се установява, че оплакванията от задух и кашлица са се появили скоро или непосредствено след изчезването на обрива. Родителите, както и повечето лекари мислят, че кожният проблем се е излекувал, а се е появила “нова” болест. В дествителност това е “старата” болест, която е била подтисната и сега се изявява на по-опасно място в организма, като засяга по-важни за живота органи – в случая белите дробове.

Как протича едно посещение във вашия кабинет по природна, холистична медицина?

Най-важна е, както споменах вече, правилната и навременна диагностика. В кабинета си разполагам със съврменен квантов биоанализатор, който без необходимостта от инвазивни процедури като вземане на кръв например, за една минута прави над 260 изследвания, които много точно дават една обширна представа за здравословното състояние в момента, като спестява дни висене по кабинети и лаборатории.

Той е нов инструмент, създаден, за да анализира тези промени. Слабата магнитна честота и енергия на човешкото тяло се отчитат от сензора и след усилване и обработка от вграден микропроцесор данните се сравняват със стандарт от заболявания, хранене и други показатели, за да се прецени дали магнитните вълни имат отклонение, използвайки метода на Фурие. Този метод на анализ е нов, бърз, точен и е особено подходящ за следене на лечебните резултати в медицината.

Съчетавам и други алтернативни методи на диагностика, като риодораку и биорегулация (по метода Накатани), а съвместно с д-р Константинов, с когото често работя в екип и за когото разбрах, че вече сте писали в “Нова дума” прилагаме и други тибетски техники за диагностика – ирисова и пулсова. Той е завършил Китайска и Тибетска медицина, а неговите тибетски рецепти вече са придобили широка популярност с успешно третиране на редица тежки заболявания, включително някои форми на рак.

Разполагам и с друг, свръхмодерен апарат – 3D скенер, който освен, че има заложени диагностични функции, там където намери проблем, може просто да “обърне” вредната честота на болестта  и да изпрати положителна, лечебна честота, с което процесът на изцеление започва, още докато пациента се намира в кабинета. Същата тази лечебна честота може да бъде заредена в най-обикновена вода или кристал, за да може да се продължи лечението и самостоятелно. Нещо като хомеопатичен разтвор, приготвен с точната честота на заболяването на конкретния пациент.

Какво следва, след като приключите с диагностиката?

Следва лечението. Хората, които предпочитат да се лекуват по традиционния начин, вече знаят в каква посока да насочат своя лекар и да го помолят за конкретни изследвания на проблемните органи и сиситеми. А тези, които предпочитат алтернативните, природни и натурални методи – за тях предлагаме широка гама от възможности на натурални терапии, като се започне от най-елементарното

  • – смяна на режима на хранене, което често се оказва пренебрегван, но ефикасен метод сам по себе си за постигане на добро здраве
  • – биорегулация на енергийните меридиани – много важна превантивна мярка, особено при смяна на сезоните
  • – акупунктура, включително и най-модерния метод за Акупунктура без игли,  която позволява да се лекуват дори деца, а също и възрастни, които имат страх от игли
  • – аурикулотерапия, с над 500 протокола за лечение на различни заболявания
  • – изготвяне на персонални хомеопатични нодози
  • – рейки, класически масаж, Запер, Су-Джок и др.
  • – тибетски и китайски билкови рецепти и нано-хранителни добавки

Подходът за лечение е съобразен, както със самото заболяване, така и с индивидуалните особености на пациента. Холистичната медицина не представлява просто механичен сбор от различни терапии. Тя има за своя основа философията на холистичния подход и включва хилядолетната мъдрост и опит, натрупани по отношение на целия човек и лечебната практика, включително и всичко смислено и полезно от достиженията на съвременната медицинска наука и техника.

Опитите на д-р Хироши Мотояма и на други учени показват недвусмислено, че болестта първо се изявява в това което наричаме “енергийно тяло” и може да се регистрира със съответни уреди. По този начин може да се определи началото на дадено хронично заболяване седмици или месеци дори, преди то да се е появило клинически и съответно да се вземат необходимите профилактични мерки. Но това откритие не се прилага в практиката, защото ще лиши медицинската индустрия от нейния източник на печалба – болния.

За какво най-често ви търсят хората?

Лошото е, че рядко хората се грижат превантивно за своето здраве, обикновено чакат дадена болест да напредне и едва тогава й обръщат внимание. Съвременната медицина ги е научила също така да търсят проблема и решението му извън себе си. Казано с други думи, имам проблем – има хапче за това. Така никой не се замисля от какво е възникнал този проблем. И дали не е следствие на определен начин на живот, от неправилен хранителен режим, прекомерен стрес, вътрешно-емоционална нагласа. Така че, често се обръщат към мен, когато вече е много късно или съвременната медицина не намира лек за съответното страдание (хронично главоболие, гръбначни и ставни болки, алергии, псориазис, метаболитен синдром, диабет и много други). Търсят ме също и хора с онкологични проблеми, осъзнали безполезността на химио и лъчетерапията.

“Според изследване на Световната здравна организация” само 18% от онкоболните, третирани с химиотерапия и лъчетерапия имат подобрение в състоянието си през първите няколко години от терапията. По-интересното е, че до 5 години почти всички имат нужда от повторно лечение. А случаите на спонтанни ремисии (самоизлекували се)  са също 18 % от пациентите.” Д-р Атанас Ангелов

Само фармацевтичната индустрия ли за проблемите на съвременната медицина?

Ооо не, много са факторите. Освен замърсяването, стреса, напрежението от несигурността за работа и прехрана, един от основните фактори е лошия начин на хранене. Хранителната индустрия и компаниите, които контролират този бизнес, са придобили толкова голямо влияние и контрол върху общественото мнение по различни въпроси, свързани със здравето, че рационалното хранене въобще не се изучава и прилага в медицинските университети, а и сред населението като цяло то не е широко разпространено. Прави се всичко възможно, за да се прикрият научните доказателства за изключителната вреда от преработените храни и от различните химикали, масово използвани в тях. Наети са много хора – учени и специалисти по рекламата и връзките с обществеността, които да отдалечат от мисълта ви връзката между напълно неподходящото хранене, което ви се предлага, и увреденото ви здраве! И не само това – в САЩ например дори е официално забранено да се прилагат диети за лечение на  хора с рак, независимо че има натрупан огромен достоверен материал за голямото значение на определен хранителен режим за постигане на пълно и трайно излекуване. Да се храниш правилно и здравословно, дори се счита за “шарлатания”!

Само за пример ще дам, една моя пациентка, с диагностициран диабет, със много високи стойности 38 (в Испания над 10 е нормата за диабет) само за няколко дни, спазвайки стриктно хранителния режим, който й изготвих, без да чувства глад или дискомфорт и без медикаменти, нормализира нивата си до 13.

А трябва да се има предвид също и, че захарта и продуктите от бяло брашно допринасят за развитието на кандидоза (гъбична инфекция), особено ако човек е приемал антибиотици или други медикаменти, потискащи имунната система. Други изследвания пък, правени от 70-те години насам показват, че приемът на захар увеличава нивото на холестерола в кръвта. Все неща, които в голяма степен се укриват от обществеността.

Какво можем да кажем в заключение и къде могат да ви намерят хората?

В заключение искам да обърна внимание на огромната важност на превантивното следене на здравословното състояние. С тези модерни методи за алтернативна диагностика, с които разполагаме и които дори са по джоба на всеки, да не се погрижиш за собственото си здраве, означава че напълно си предал собствения си интерес и няма защо да се учудваш, когато болестите започнат да настъпват една след друга. В китайската медицина от древността на лекарите рядко има се е налагало да лекуват болести, те просто са хармонизирали енергийните потоци, още преди да възникне заболяването, предотвратявайки го още в зародиш. Бъдете отговорни към здравето си!

 

Проф. Д-р Б. Димов
Valencia,
Calle Quart, 51, с предварително записване
tel./whatsapp 0034 642608826

Източник: вестник „Нова Дума“

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*