Рязко забавяне на растежа на испанското индустриално производство

Темпото на растеж на индустриалното производство в Испания се забави изненадващо рязко през третия месец на годината, показват данни на официалната испанска статистика Ine, информира БНР.

 

През март индустриалното производство в четвъртата по сила икономика от еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база с едва 0,4% спрямо година по-рано след повишение с 2,5% през февруари и очаквания на финансовите пазари за растеж от 2 на сто.

 

На месечна база испанското производство се сви за втори пореден месец, намалявайки през март на сезонно-коригирана база с 0,4% спрямо февруари, когато беше отчетено понижение от 0,2 на сто и при средна прогноза за повишение с 0,3%.

В основата на слабите данни за март е рязкото намаляване с 3,1% на енергийното производство, като в същото време производството на стоки за дълготрайна употреба се увеличи с 1,9%, а на нетрайните стоки – с 0,5 на сто.

 

На сезонно-некоригирана база обаче, индустриалното производство в Испания нарасна през март с цели 9%, след като месец по-рано се сви с 1,6 на сто.

Източник: https://www.novini.bg

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*