Младежите не вярват в демокрацията

Повече от половината младежи смятат, че не е задължително демокрацията да е най-добрата форма на управление. Около 20% от тях смятат, че страните им трябва да напуснат ЕС.

 

Това сочат резултатите от социологическо проучване на „ЮГов“, обхванало 6000 души на възраст между 16 и 26 години. То е проведено в Гърция, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша и Великобритания, информира NewEurope, цитирана от „Фокус“.

 

Според проучването 52% от младежите в Европа виждат пред себе си негативно бъдеще. 32% описват настоящата си финансова ситуация като лоша и едва 26% от тях очакват да имат по-добър жизнен стандарт от този на родителите си.

Същевременно те не смятат, че Европейският съюз и демокрацията са гарант за по-добро бъдеще. 76% от младежите смятат, че ЕС трябва да бъде най-вече икономически съюз, докато по-малко от 30% смятат, че той трябва да бъде общност на ценности.

Основната критика към ЕС е отсъствието на възможност за политическо участие. Европа е гледана като административен апарат, където нищо не може да се промени, а 37% от респондентите имат притеснения от специфичните политики.

Едва 18% от европейската младеж вярва, че Европа има общи културни черти, докато едва 7% сочат, че християнството е тяхно общо наследство. Що се отнася до демокрацията, едва 52% от младежите в Европа я смятат за най-добра форма на управление.

източник: https://www.novini.bg/

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*