Български вина в битка за медали на Световното в Испания

България в тор 10 с най-много мостри на Concours Mondial de Bruxelles

България е сред топ 10 на държавите, подали най-много мостри за участие в Световното по вино. 24-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) ще се проведе от 5 до 7 май във Валядолид, Испания.

„Нареждаме се на 7 място, със 146 мостри, след най-големите страни – производителки в света: Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили, Китай и Южна Африка. След нас в класацията остават държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Швейцария, Гърция и Словакия“. Това съобщи Меглена Михова от Probegex, организатор на престижната проява.

9080 вина от 50 държави ще се състезават за сребърен, златен и голям златен медали. 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери от цял свят ще оценяват вината.

Две нови категории – за стара реколта и за органични вина, се представят за първи път през 2017г. 38 производители от България ще участват тази година в Конкурса. Те ще представят страната ни както с чуждестранни сортове вино (бяло, червено, розе), така и с типично български като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и български био вина. България е единствената държава в Източна Европа, която участва с толкова много мостри в Конкурса три поредни години. За сравнение, преди 5 години, през 2012 г. страната ни е била на 16 място и е участвала само с 48 вина от 7 производители.

Франция продължава да бъде водещ участник в CMB и през 2017 година, въпреки че производството и консумацията на вино в страната през 2016 спрямо 2015 г. са се понижили. Домакинът Испания се нарежда на второ място по брой на подадените мостри, малко над 2000 броя, което е с 25% повече спрямо миналата година. Със 112.5% са се увеличили мострите от Китай тази година в сравнение с 2016, и с близо 250% спрямо 2015 г. Причината е, че медалите от CMB се оценяват много високо там. „Някои китайски дистрибутори изискват едно вино да е спечелило медал от международно състезание, за да го добавят в портфолиото си“, коментира Томас Костенобъл, изпълнителен директор на CMB. Той допълни, че производството и консумацията на вино в Китай се покачват непрекъснато. Според Международната организация по лозата и виното страната е втора по площ по лозови насаждения, изпреварва я единствено Испания. За първи път в Конкурса тази година участват Азербейджан и Андора.

80% повече брой мостри на органични вина и вина от стари реколти са подадени тази година в сравнение с последните три години, посочват организаторите. Според Томас Костенобъл популярността на тези типове вино се дължи на големия интерес на потребителите към тях. Резултатите от CMB 2017 ще бъдат обявени седмица след Конкурса онлайн на адрес: http://results.concoursmondial.com. Медалите помагат на експертите, ценителите и любителите на вино да изберат най-доброто и най-модерното.

През миналата година домакин на CMB 2016 г. беше Пловдив. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от България, с 257 мостри. Родните вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold).

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Скорошно неформално проучване сред съдиите показа, че тази проверка, както и високото качество на контролните тестове, е сред най-важните черти на Конкурса.

Източник: http://www.marica.bg/

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*