Испания задържа джихадисти за връзки с атентатите в Брюксел

Каталунската полиция е задържала в Барселона четирима души, за които се смята, че са свързани с атентатите в Брюксел миналата година, пише испанският вестник "Ел паис".

Каталунската полиция е задържала в Барселона четирима души, за които се смята, че са свързани с атентатите в Брюксел миналата година, пише испанският вестник „Ел паис“. Изданието пише, че операцията, започнала във вторник сутринта, продължава и в момента и са задържани и други четирима, за чиято връзка с атентатите все още няма потвърждение.

 

Задържаните са от марокански произход и са „младежи на възраст между 31 и 39 години, които имат криминално минало, някои от тях свързани с наркотрафик“, обясни Жозеп Луис Траперо, шефът на полицията в Каталуня, цитиран от изданието. Техният постоянен адрес бил в автономната област, но често пътували из Европа, твърдят властите.

 

Няма данни дали арестуваните са планирали нападения и на испанска територия, твърдят полицейски източници, цитирани от изданието „Ла вангуардия“. Възможно е обаче да се окаже, че е разкрита „опасна терористична клетка“. „Не става дума просто за лица, посвещаващи в джихад потребители на социалните мрежи или набиращи нови бойци. Съвсем друго е“, добавя Траперо, цитиран от вестника.

 

Полицията е претърсила 12 адреса в различни части на Барселона. Разследването ѝ е започнало преди осем месеца. Вестникът разказва, че полицаите открили следи на „организирана група, свързана с джихадисткия тероризъм, която също така е извършвала дейности, свързани с организираната престъпност“. В хода на операцията са оказали съдействие и белгийските служби.

 

За момента Испания е арестувала двайсет и двама души в 16 отделни операции тази година заради връзки с ислямистки екстремизъм според данни на Министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от „Ройтерс“.

Източник: http://www.dnevnik.bg

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*