На границата между Мароко и Испания – нова жертва

Жена загина в блъсканица на граничен пункт между Мароко и северноафриканската територия на Испания Сеута, предаде БГНЕС. Това е втори смъртен случай за последните няколко седмици. Хиляди хора, основно жени, работят като хамали и пренасят стоки през границата, като в определени дни правят по няколко курса и пренасят на гръб до 70 кг.

„Тази сутрин имаше сблъсъци откъм мароканската страна”, каза Мохамед Бенаиса от Северния център за наблюдение на човешките права. „50-годишна жена почина, а други 4 са ранени”, посочи активистът.

 

Мароканската информационна агенция МАР предаде, че жертвата „припаднала в блъсканицата на входа на граничния пункт”. Жената била откарана в болница в близкия град Фнидек, където починала.

 

В края на март друга жена почина, след като беше стъпкана при сходни обстоятелства. Групи за защита на човешките права описват ситуацията с жените хамали като „унизителна”. Властите в Сеута отвориха отново този КПП в края на февруари, отчасти, за да подобрят условията, в които изкарват прехраната си жените хамали. Те съобщиха също, че затягат контрола върху големината и теглото на товарите, които хамалите ще могат да носят и вече няма да позволяват на повече от 4000 хамали дневно да преминават границата.

 

От отварянето си насам на пункта често има блъсканица и полицията се намесва. Сеута е крайбрежен град, отрязан с граница от Северно Мароко и тя е една от двете сухопътни граници на Стария континент с Африка, заедно с тази на другата испански анклав Мелия.

Източник:  Blitz.bg

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*