Над 500 000 души се събраха на митинг в Каталуня в неделя, поискаха независимост от Испания

Близо 500 000 души се включиха в демонстрациите в Каталуния по случай Националния ден на испанската автономна област, информира ТАСС.

В проявите за първи път взима участие председателят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон. Кметът на Барселона Ада Колау по-рано през деня призова испанските власти да проведат референдум за независимост на областта, тъй като безизходната ситуация между правителството и Каталуния не може да продължава повече.

Тази година демонстрациите се провеждат едновременно в пет населени места в областта. Проявите в Барселона символизират свободата, в Лерида – териториалния баланс, в Тарагона – прогреса, в Сал – социалната справедливост, в Берга – култура.
Много от събралите се носят със себе си естелада – неофициалния флаг на Каталуния, който е символ на поддръжниците на независимостта на областта. Множеството също така скандира „Независимост“.

Според полицията само в Барселона са се събрали около 540 000 души, отбелязва Ройтерс.

Карлес Пучдемон изрази надежда вчера, че догодина ще се проведат нови избори в областта, информира днес вестник „А Бе Се“, цитиран от ТАСС.

Както отбеляза каталунският ръководител, идеята за референдум областта да напусне Испания не се изключва, но към сегашния момент планът за получаване на независимост включва провеждането на избори през 2017 година.

Около 1,6 милиона души подкрепиха отделянето на Каталуния от Испания в референдум с незадължителен характер през 2014 година. Повечето от имащите право на глас 5,4 милиона души не участваха, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*