Fresenius купува испанската група болници Quironsalud за близо 6 млрд. евро

Германската компания ще получи контрол върху 43 здравни заведения

Най-голямата публична компания за здравни услуги Европа – германската, Fresenius, ще купи испанската група болници IDC Salud, известна също и като Quironsalud, за сумата от 5.76 млрд. евро, съобщава Bloomberg. Това ще е най-голямата сделка в историята на германското дружество и цели да разшири мрежата й. Обявяването на сделката се отрази позитивно на акциите на Fresenius, които повишиха стойността си с 5% и достигнаха своето най-високо ниво за последната година.

Цената на сделката ще бъде платена в брой и чрез акции, като основателят на IDC Salud Виктор Мадера ще получи книжа за 400 млн. евро. Германската компания ще осигури нужното финансиране чрез дълг. Quironsalud е най-голямата испанска частна група болници, като 58% от нея е собственост на лондонската инвестиционна компания CVC Capital Partners, а останалите акции са разпределени сред членовете на ръководството. Номинален купувач е подразделението Helios на Fresenius, което е най-голямата болнична компания в Германия, но досега не оперираше извън страната.

Амбициите на Frasenius

Купуването на Quironsalud показва глобалните амбиции на главния изпълнителен директор на Fresenius Стефан Щурм, който зае тази позиция в началото на юли тази година. Чрез сделката Fresenius ще получи контрол върху 43 болници в Испания. Quironsalud очаква годишен оборот от около 2.5 млрд. евро, който да се увеличи с 10% през идната година. Helios отговаря за една пета от приходите на германската група за миналата година.

Fresenius е договорила сделката без подкрепата на консултанти, тъй като Щурм управляваше финансите на групата от 2005 г. до заемането на позицията главен изпълнителен директор. През това време Fresenius успя да създаде най-голямата мрежа от болници в Германия чрез изкупуването на конкурента си Rhoen-Klinikum AG срещу малко над 3 млрд. долара – сделка, която беше приключена преди две години. Скоро след като Щурм стана изпълнителен директор на Fresenius, компанията се насочи към закупуване на бизнеса на Pfizer с помпи и устройства. Това придобиване пропадна, след като двете страни не се разбраха за цената на подразделението.

В търсене на растеж

Закупуването на Quironsalud ще спестява на Fresenius по 50 млн. евро на година, като очакванията на германската група са сделката да бъде приключена до края на първото тримесечие на 2017 г. Виктор Мадера, главен изпълнителен директор на Quironsalud, ще продължи да работи за Fresenius след края на придобиването. Със сделката Fresenius търси разрастване, след като парламентарните избори догодина правят приватизирането на болници в Германия малко вероятно. От компанията също така вече са давали сигнали, че искат да излязат извън границите на европейския пазар. Според Улрих Хувалд, анализатор във Warburg Research, въпросът пред фирмата е накъде и кога.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*