Испания е на прага на нови предсрочни избори

Мариано Рахой не успя да получи подкрепата на депутатите и при втория вот на доверие

Испания е на прага на нови предсрочни парламентарни избори, след като Мариано Рахой не успя да си осигури подкрепата на парламента и във втория вот на доверие, съобщи Ройтерс.

След предсрочните избори през юни Консервативната партия намери партньор в лицето на либералната партия „Гражданите“  (Cuidadanos), но общите гласове на двете партии отново се оказаха недостатъчни.

В първия вот на доверие, провел се в сряда, Рахой получи 170 гласа „за“ в 350-местния парламент. Днес резултатите от гласуването се повториха.

Консерваторите имат 137 депутати в парламента, а по-малкият им партньор – само 32-ма. „Гражданите“ са четвъртата по голема партия в испанския парламент.

Втората по големина партия в парламента е социалистическата (PSOE) на Педро Санчес, който на няколко пъти отхвърли предложения на Рахой за широка коалиция.

Представителите на партията гласуваха против нов кабинет на консерваторите заедно с радикалната Podemos („Ние можем“) и няколко по-малки партии от Баската автономна област и Каталуния.

PSOE има само 85-ма депутати и на този етап изглежда малко вероятно да успее да събере нужните гласове за сформиране на кабинет. Ако нито една от останалите партии в парламента не успее да състави правителство, испанците ще трябва отново да отидат до урните – за третипът в рамките на по-малко от година.

След изборите през декември 2015 година управляващата Консервативна партия не спечели мнозинство, а лидерът й Мариано Рахой не успя да намери партньори и се отказа от мандата, още преди да поиска вот на доверие от депутатите.

След изборите през юни партията на Рахой отново е първа, но въпреки че подобри резултатите си, отново не си осигури мнозинство в парламента.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*