Испанските депутати на 30 август ще обсъждат правителство

Долната камара на испанския парламент започва на 30 август дебати по новия опит на и. д. премиера Мариано Рахой да състави правителство, предадоха Ройтерс и БТА

Вероятно на 31 август ще има гласуване по въпроса за доверие към предложения от Рахой кабинет.

Ако 61-годишният консервативен политик не получи подкрепа от абсолютно мнозинство в 350-членната долна камара – т.е. минимум 176 гласа, ще има второ гласуване 48 часа по-късно. Тогава кандидатът може да получи доверие и с от обикновено мнозинство.

Вчера Мариано Рахой каза, че е готов да потърси парламентарна подкрепа за съставяне на кабинет, след като постигна споразумение с партия „Сиудаданос“ («Граждани»), предаде АП.

Той разговаря с Алберт Ривера от „Сиудаданос“ и изглежда е приел условията, поставени по-рано от ориентираната към бизнеса малка партия.

Тя обяви, че е готова да подкрепи Мариано Рахой за съставяне на правителство, с което да бъде сложен край на 8-месечната политическа безизходица. В Испания през декември м. г. и това лято имаше избори, които не дадоха категорична победа на никоя партия.

Дори с поддръжката на „Сиудаданос“ обаче Рахой ще има нужда депутати от други партии да го подкрепят или да се въздържат при гласуването.

Той определи вчерашните разговори като „решителна стъпка“ към съставяне на правителство и избягване на трети избори в рамките на 12 месеца.

Неговата Народна партия спечели последните избори, но не успя да постигне мнозинство в парламента. Така стана и във вота през юни, и от края на 2015-а Рахой постоянно е само изпълняващ длъжността премиер.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*