Испанската икономика напредва въпреки политическата безизходица

Испания се бори от осем месеца с политическа безизходица, която обаче не пречи на икономиката да се разраства благодарение на потреблението на домакинствата, отварянето на големите компании към света и политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязват анализатори, цитирани от Франс прес.

Близо два месеца след парламентарните избори на 26 юни политическите партии едва начеват преговори за съставяне на ново правителство. В опит да избегне нови избори (третите в рамките на една година), консерваторът Мариано Рахой ще се изправи на 30 август пред вот за определянето му за министър-председател без никаква гаранция за успех.

Според старшият икономист в испанския отдел на ББВА рисърч (BBVA Research) Мигел Кардосо обаче засега има твърде малко признаци, че това има съществено отражение върху икономиката.

През 2015 година испанската икономика беше една от най-динамичните сред големите страни от еврозоната, с растеж от 3,2 на сто, като отчита 12 последователни тримесечия нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) след излизането от дълбока икономическа криза.

Тази динамика Кардосо обяснява със засилените разходи на домакинствата, един от най-солидните фактори за испанската икономика, като прогнозата е за нарастване на показателя с около 3 процента на годишна основа през второто тримесечие. Това се дължи например на купуването на автомобили от испанците, които не са изгубили работата си по време на кризата, но явлението е ограничено във времето, предупреждава експертът.

Едновременно с това безработицата намалява, но при равнище от 20 процента от активното население остава най-високата в еврозоната след Гърция.

Испанската икономика – четвъртата в еврозоната – се възползва, както и икономиката на съседните страни, от политиката на ЕЦБ за мащабно изкупуване на държавни и частни облигации при исторически ниски лихви.

Преподавателят по икономика в университета в Алкала Хосе Карлос Диес отбелязва, че ефектът от намесата на ЕЦБ е бил два пъти по-силен в Испания, отколкото за други страни – както за пострадалите от финансовата криза предприятия, така и за държавата, тъй като лихвите по 10-годишните им заеми са спаднали под 1 процент.

Анализаторката Каролина Маркос изтъква, че регулираните сектори като енергетиката и строителството са най-засегнати от политическата несигурност.

Представител на енергийния сектор, пожелал анонимност, обяснява, че има много въпроси в застой, например бъдещето на възобновяемите енергии, тъй като политическата безизходица не предлага решение – нито положително, нито отрицателно.

По думите му отварянето към света на големи компании като Ибердрола (Iberdrola), Ендеса (Endesa) и Газ натурал Феноса (Gas Natural Fenosa) е позволило да се преодолеят превратностите на националния пазар през последните години.

В строителния сектор правителството намали инвестициите в публични проекти през последните месеци, за да намали бюджетния дефицит. Показателят достигна 5,1 на сто от БВП през 2015 година и трябва да бъде сведен под 3 процента през 2018 година, за да бъдат удовлетворени исканията на Европейската комисия. Някои строителни компании обаче потърсиха спасение в чужбина, след като спукването на балона в недвижимите имоти парализира строителството в Испания.

Мигел Кардосо е на мнение, че тази година се очаква политическата несигурност да отнеме около три десети от икономическия растеж. „Времето напредва, предупреждава той, тъй като не може да се изключи външен шок, а за справяне с него е необходимо правителство, способно да взима мерки“

Източник: БТА

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*