Мариано Рахой получи мандат от консерваторите да преговаря с „Гражданите“

Дори и да се разберат с либералната партия, на партията на Рахой ѝ трябват още няколко депутатски гласа, за да получи мнозинство в парламента

Лидерът на Консервативната партия (PP) Мариано Рахой получи мандат от своята партия да започне преговори с либералната партия „Гражданите“ (Ciudadanos) за сформиране на правителство, съобщи Ройтерс.

В предварителните разговори от „Гражданите“ поискаха консерваторите да изпълнят списък с реформи, включващи промени в избирателната система, както и разследване на случаи на корупция, засягащи РР, преди да седнат на масата за преговори.

„Сега Испания се нуждае от правителство, не от нови избори. Испания се нуждае от споразумение за сформиране на правителство“, каза Рахой, след като консерваторите обсъдиха искането и дадоха зелена светлина на своя лидер да започне преговорите.

Той обаче не даде подробности каква е позицията на партията по исканите от „Гражданите“ реформи, а просто заяви пред чакащите го журналисти, че има одобрението за старт на разговорите, отбелязва още Ройтерс.

В последните месеци Испания е поставена пред политическа нестабилност – на два пъти избирателите в страната не дадоха убедително предимство на нито една партия в страната. На последните избори, провели се в края на юни, Консервативната партия спечели вота, но има само 137 депутати в 350-местния испански парламент.

Справката показва, че дори и да постигне споразумение със смятаната за естествен съюзник на консерваторите либерална партия, Рахой ще има нужда от още няколко депутатски гласа, за да си осигури мнозинство. „Гражданите“ спечелиха 32 депутатски места на последните избори.

На този етап втората по големина партия в парламента – социалистическата PSOE, отказва да подкрепи Мариано Рахой за премиер на страната. Според лидера на партията Педро Санчес Рахой иска да управлява без опозиция, допълва испанското издание 20minutos. Санчес ще гласува срещу нов кабинет на консерваторите по „идеологическите си убеждения и етични причини“.

PSOE спечели 85 депупатски места при изборите в края на юни. Третата по големина партия е радикалната Podemos („Ние можем“).

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*