Финансови санкции от ЕС за Испания и Португалия

Испанският министър на икономиката предложи повишаване на корпоративния данък

Европейският съюз може да наложи финансови санкции до един месец на Испания и Португалия до 0,2% от БВП заради неспазване на бюджетната дисциплина.

Министрите на финансите от еврозоната настояха за финансови санкции и замразяване на еврофондове в случай, че правителствата на двете държави не започнат реформи.

Мадрид и Лисабон не изпълняват предписанията на ЕК за намаляване бюджетните си дефицити до 3 на сто от БВП, потвърдиха министрите. За първи път в историята на еврозоната, те поискаха до 20 дни изготвянето на конкретни финансови санкции, които могат да стигнат до 0,2 на сто от БВП.

Словашкия ротационен председател Петер Кажимир призова, двете държави отново да влязат в релси.

Испания и Португалия имат 10 дни да предложат реформи преди окончателното гласуване на глобите, обясни ръководителят на еврогрупата Йерун Дейселблум: „Да се надяваме, че ще отговорят на заплаха за санкции с решения на проблема вместо със защитна реакция, която би била безполезна“.

Незабавно испанският първи финансист Луис де Гиндос обяви вдигане на данъка за фирмите, за да се съберат приходи в хазната: „Реформата ще донесе около 6 милиарда евро. Заедно със спестените милиард и половина от лихви по дълга и по-строги мерки за борба с данъчните измами, значително ще се намали дефицита в бюджета“.

Португалският министър Марио Сентено обяви решението за санкции за контрапродуктивно без да съобщава конкретни мерки за намаляване на разходи: „Нищо не може да се направи с бюджета за 2016, което да поправи случилото се в периода 2013-2015г“.

Ако еврогрупата прецени, че има напредък, финансовите глоби могат да бъдат намалени, а замразяването на еврофондове също може да бъде избегнато защото е предвидено чак от следващата година.

Еврокомисията има 20 дни, за да предложи точния размер на глобите, както и евентуално замразяване на еврофондове. След това санкциите отново трябва окончателно да бъдат гласувани от министрите на финансите на ЕС, предаде БНР.

Новината потвърди първи на излизане от заседанието в Брюксел финансовият министър на Франция Мишел Сапен: „Констатирахме обективната реалност, че още от 2015 г. нито Португалия, нито Испания са спазили поставените им цели. Сега преминаваме на втора фаза. Текстовете са си текстове. Най-лошият сигнал за пазарите би бил, ако повече не се спазват никакви правила. Но правилата трябва да се прилагат интелигентно – аз смятам, че трябва да се вземат предвид големите усилия, положени от португалския и испанския народ последните години. Ако се налагат санкции, то те не трябва да водят до значителни финансови последици за двете страни“.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*