Испанската икономика продължава да расте силно

Това показват последните данни на Испанската централна банка

Испанската икономика е нараснала с 0,7% на тримесечна база през второто тримесечие на годината, показват предварителни данни на Испанската централна банка. Потреблението е било подкрепяно от благоприятни условия по финансирането и увеличена заетост.

Въпреки забавянето в инвестициите данните продължават да показват „устойчив растеж“, а продажбите на дребно растат с 2,3% през май на годишна база.

Прогнозата на Испанската централна банка е икономиката на страната да нарасне с 2,7% през 2016 и с 2,3% през 2017. Въпреки силния растеж на испанската икономика публичните финанси на страната остават сериозно предизвикателство пред страната, която дори може да стане обект на санкции от страна на ЕК заради невъзможността да ограничи бюджетния си дефицит в допустимите граници.

Данните идват само два дни след гласуването за нов парламент, където големият печеливш се оказа досегашният премиер Мариано Рахой и неговата Народна партия, която спечели 137 депутатски места, увеличавайки подкрепата към себе си в сравнение с изборите през декември 2015.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*