Испанските социалисти отхвърлиха възможността за широка коалиция

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес изключи възможността да влезе в коалиция с управляващата консервативна Народна партия дни преди предсрочни избори, които вероятно ще оставят испанския парламент също толкова разделен, колкото и предишния вот през декември.

„Няма да подкрепим правителство, ръководено от Народната партия или (действащия премиер Мариано) Рахой“, каза Санчес, цитиран от агенция „Ройтерс“ и БТА. Той допълни още, че лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас няма да бъде премиер, но не изключи възможността за коалиция с младата лява партия, която се бе обявила за сестринска сила на гръцката СИРИЗА.

Някои допитвания показаха, че коалиция между социалистите и „Подемос“ би могла да спечели достатъчно места в парламента, за да постигне мнозинство и да сложи край на половингодишната политическа безизходица. Междувременно подкрепата за лявата коалиция на „Подемос“ и малката формалия „Изкиерда Унида“ расте и тя вероятно ще измести традиционната левица на Педро Санчес.

Партията на Рахой вероятно ще получи 29.8% или 119 – 122 места в 350-местния парламент, показва проучване на консултантската фирма GAD3 за в. „Ла Вангардия“. Дори с подкрепата на центристите от „Сиудаданос“ коалицията няма да има 175-те депутати, необходими за мнозинство.

Испания е в политически блокаж от декември. На изборите тогава за пръв път в демократичната история на страната нито една от двете големи партии – Социалистическата и Народната, нямаше мнозинство, достатъчно, за да управлява. За сметка на това силни позиции завоюваха две нови политически сили – центристите от „Сиудаданос“ и крайнолявата „Подемос“.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*