Много опасен ентеровирус в Испания, деца хващат менингит

В България такава епидемия е имало през 70-те години

Епидемичен взрив от опасен щам на чревен вирус е засегнал 87 деца в област Каталуния, Испания. Има опасност да бъде пренесен и в България – чрез туристи и чрез хилядите българи, които работят там, но ще прекарат отпуска си в страната.

Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), който се позовава на Европейския център за контрол на заболяванията. “Това е ентеровирус А71 (EV-A71), който протича с неврологични оплаквания и при усложнения може да се развият остра вяла парализа, менингит или енцефалит” е споделил за вестник  “24 часа” шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Макар да е чревен вирус, щамът обичайно не предизвиква диария. Инфекцията започва с температура около 38 градуса, болки в мускулите, силна отпадналост, главоболие. Усложненията са най-често при децата. 22 от болните деца в Испания още са в болница, някои – в реанимация.

Предпазна мярка за пътуващите е да не се контактува с видимо болни и да се спазва изрядна лична хигиена, каза проф. Кантарджиев. Мийте ръцете редовно и задължително вземайте душ преди и след басейн, допълни той.

България се е сблъсквала с този вирус през 70-те години на ХХ век, неврологичните усложнения са много тежки, обясни и националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*