Роботи вече приемат пациенти в болница

Пациентите на регистратурата в две белгийски болници са посрещани от Пепър

Две болници в Белгия, едната в в Лиеж, а другата в Остенде, наеха роботи като част от своя персонал. Хуманоидният робот Пепър (Pepper) ще работи на регистратурата и ще приема пациенти, съобщи британският Guardian.

Създателите на Пепър обясняват, че той е първият робот в света, който ще посреща хората в болнични заведения. Пепър е с височина 140 сантиметра, има монитор на гърдите си и се движи благодарение на колела, скрити под бялата му рамка.

Машината може да разпознае човешкия глас на 20 езика, като освен това различава дали разговаря с мъж, жена или дете. Цената на един такъв робот е около 30 000 евро.

В болницата в Лиеж роботът ще работи като помощник-регистратор и ще се движи само в частта на регистратурата, уточнява още изданието. В болницата в Остенде, обаче, Пепър ще може да придружава пациентите до отделението, което търсят. Роботите в Лиеж и Остенде са назначени съответно в отделенията по педиатрия и гериатрия на двете болници.

Роботи като Пепър, чиито части идват от Азия, но се сглобяват във Франция, вече са тествани в няколко японски магазина и няколко големи търговски центрове във Франция, като основно предоставят информация за търгуваните стоки на клиентите.

Друга серия по-малки (57 см.) роботи Нао (Nao) от същата компания вече са „разквартирувани“ в 300 болници и домове за възрастни хора по света, пише още Guardian.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*