Крал Хуан Карлос, Хавиер Солана и Маргарита Попова на представянето на автобиографията на царя в Мадрид

Крал Хуан Карлос и кралица София – родителите на настоящия крал на Испания, бяха почетни гости на представянето на автобиографията на цар Симеон Втори в Мадрид. Испанската версия на книгата бе представена при строг кралски протокол, но и при вълнуваща атмосфера в Кралската Художествена Академия „Сан Фернандо” в центъра на Мадрид на 9-и юни, съобщава сайтът на царя.

Заедно със Симеон са били царица Маргарита и представители на семейството, сред които княгиня Мириам, княз Кубрат, княз Константин-Асен, княгиня Мария, техните две деца – княз Умберто и княгиня София, княгиня Калина и нейният съпруг Китин, заедно със сина им княз Симеон-Хасан.

По време на събитието, на което е присъствала и вицепрезидентът Маргарита Попова, били изтъкнати утвърдените дълбоки връзки между България и Испания, се съобщава на сайта.

Основни лектори били Хавиер Солана, бивш генерален секретар на НАТО, Едуардо Серра, председател на либералната Фондация „Ортега и Гасет– Грегорио Мараньон“, Рамон Перес-Маура, зам.директор на испанския всекидневник „АБС“, и автор на книгата „Един възможен цар“, испанският министър на образованието, културата и спорта, представители на испанската аристокрация, общественици и посланици.

Събитието било открито лично от крал Хуан Карлос.

„Всеки, който прочете твоята автобиография, ще се убеди, че си имал една необикновена съдба – един цар, който обича безмерно Родината си, личност, оказала се на нивото на предизвикателствата, пред които животът я е изправил, диалогичен човек, търсещ разбирателство и консенсус, радетел за свобода и познаващ нуждите на своето време. Но преди всичко те ценим заради високото чувство на дълг, за защитата на демократичните ценности и безкористна служба на България и на Европа. Чувстваме се горди, че си живял сред нас и толкова милееш за Испания”, обърнал се той към Симеон.

Според изискванията на протокола крал Хуан Карлос и цар Симеон Втори носели знака на ордена „Златното руно“, най-високото отличие в Испания, както и бившият председател на НАТО Хавиер Солана. Той отбелязал усилията на царя да включи България в международните институции и го определил като „човек верен на своя народ, влюбен в Испания и мой голям приятел”.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*