Испанската икономика продължава да расте със стабилен темп

През първото тримесечие БВП се повишава с 0,8% на тримесечна база - както и през последните две тримесечия

Испанската икономика продължава да върви по пътя на стабилния растеж и през първото тримесечие на 2016 г., нараствайки със същия темп както и през последните две тримесечия на миналата година. БВП на страната се увеличава с 0,8% на тримесечна база, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от WBPonline. Това беше и стойността, която пазарите очакваха.

На годишна база икономиката расте с 3,4 на сто, което представлява забавяне спрямо ръста от октомври – декември 2015 г. на стойност 3,5%.

По-рано през май данни на министерството на труда показаха, че броят на безработните в четвъртата по големина икономика в еврозоната се понижава през април с 83 599. Понижението предишния месец възлизаше на 58 216.

По-ранни данни за първото тримесечие показаха, че безработицата е 21 на сто, което представлява леко увеличение спрямо 20,9% през последните три месеца на миналата година. Въпреки това нивото на безработицата в Испания постепенно се понижава от пика, достигнат през април 2013 г., когато беше 27,16 на сто.

Испания е изправена пред задълбочаваща се политическа криза, тъй като населението отива на нови избори на 26 юни, след като основните политически партии не успяха да формират кабинет след вота през декември.

Управляващата консервативна Народна пария на Мариано Рахой спечели най-много гласове (29%), следвана от социалистите (22%) и новата лява партия „Подемос“ с 21 на сто от гласовете. Центристите от „Сиудаданос“ спечелиха 14%.

Социологическите проучвания показват, че и на предстоящото гласуване не се очакват кой знае колко различни резултати.

Източник: tradingeconomics.com

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*