ЕК се смили над Испания и Португалия. Няма да ги санкционира заради бюджетния дефицит

Испания и Португалия се разминаха със солени глоби, които можеше да им наложи Европейската комисия (ЕК). Двете държави избегнаха налагането на санкции от Брюксел поне за няколко месеца.

По време на днешното си заседание експерти от Комисията взеха решение да не налагат наказания на Мадрид и Лисабон за нарушаването на изискванията за размера на бюджетния дефицит в Европейския съюз (ЕС).

Президентът Жан Клод-Юнкер взе решение да не се предприемат никакви мерки срещу двете иберийски държави преди провеждането на изборите в Испания, насрочени за края на юни, съобщава Business Insider.

По думите на еврокомисаря по финансовите въпроси Пиер Московиси моментът, от политическа и икономическа гледна точка, не е подходящ за вземане на решение за налагането на санкции. Той обаче допълва, че ЕК ще се върне към разглеждането на този въпрос отново в началото на юли.

Въпреки отстъпката днес, след месец и половина Испания и Португалия могат да се превърнат в първите държави, понесли сериозни последствия заради прекомерния си бюджетен дефицит.

В първата страна за 2015 г. той е в размер на 5,1%, което е доста над заложената цел от 4,2%. В Португалия показателят е в рамките на 4,4% въпреки изискването на ЕС за такъв не повече от 3%.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*