Ал Каида взе $11 млн., за да освободи испански журналисти

Турция и Катар помагали в преговорите с джихадитите

Над 11 милиона долара са били платени за неотдавнашното освобождаване на трима испански журналисти, които бяха държани в плен от Ал Каида в Сирия, според информация в турския проправителствен в.“Йени шафак“, цитирана от ДПА.

Според информацията, която е поместена и на сайта на турското правителство, по 3,7 милиона долара са били платени за освобождаването на всеки един от журналистите. Допълнителни средства са отишли за лагери за разселени лица в Сирия, пише БТА.

В информацията се посочва, че Турция и Катар са били помолени от испанското правителство да помогнат в преговорите, но че Турция не е била в пряка връзка със сирийския клон на Ал Каида – Фронта Ан Нусра.

Мадрид благодари и на двете страни за помощта им в преговорите, след като тримата журналисти – Антонио Памплиега, Хосе Мануел Лопес и Анхел Састре, се върнаха в Испания по-рано този месец, припомня ДПА.

Тримата журналисти изчезнаха в контролирания от бунтовниците град Алепо през юли 2015 г., след като бяха влезли в Сирия от Турция.

Източник: ДНЕС.БГ

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*