Срещата ЕС-Турция на ниво министри се отлага

Срещата между външните министри на ЕС и Турция, насрочена за петък, се отлага, потвърди говорител на Еврокомисията

Срещата между външните министри на ЕС и Турция, насрочена за петък, се отлага, потвърди говорител на Еврокомисията. Диалогът на високо политическо равнище под председателството на върховния представител по външната политика Федерика Могерини трябваше да се проведе на 13 май в Брюксел, съобщава БНР.

Миналата седмица турският премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че няма да изпълни едно от условията на ЕС за визова либерализация.

Отлагането на срещата с турския министър по европейските въпроси Волкан Бозкър е била по взаимно съгласие, казаха от Еврокомисията, без да дадат подробности.

Говорителят Александър Винтерщайн обаче отрече твърденията на германския вестник Bild, че ЕС готви резервен план с бежански лагери и прехвърляне на финансирането в Гърция, ако миграционното споразумение с турските власти се провали: „Нямаме „план Б“, имаме „план А“, който изпълняваме. Имаме споразумение, по което преговаряхме и имаме думата на турското правителство. Ще се придържаме към това“.

По-рано в Страсбург депутати от комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент обявиха, че няма да разгледат предложението за отпадане на визите за турски граждани преди Анкара да е покрила всички 72 критерия.

Източник: Агенция КРОСС

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*