Паник бутон в испанските бюра по труда

Заради отчаяни и озлобени безработни

Испанските бюра по труда този месец ще бъдат оборудвани пробно с паник бутони, които да помагат на служителите да се защитават от заплахи и нападения на отчаяни безработни, съобщи синдикатът на държавните служители, цитиран от Ройтерс.

По данни на синдиката, през 2015 година 80 процента от общо 391 случая на словесни или телесни нападения срещу обществени служители, работещи директно с клиенти, са били в бюрата по труда. От 2014 година заплахите и нападенията срещу обществени служители в цялата страна, включително здравни работници, са се увеличили с 33 процента до 539. Този брой не включва случаите на нападения срещу служители в затворите.

Безработицата в Испания бързо намаля от близо 27 процента в разгара на икономическия срив и в момента е около 21 процента. Много от работните места, създадени през последната година, обаче са за кратък срок или на временни договори.

В събота испанският премиер Мариано Рахой поиска Брюксел да се откаже от глобата, която може да бъде наложена на Испания за неизпълнение на целта за бюджетния дефицит през 2015 година, съобщава в. „Паис“. Вестникът се позовава на писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което Рахой изтъква усилията на Испания през последните четири години за намаляване наполовина на бюджетния дефицит и предлага допълнителни мерки за контролиране на разходите догодина.

Испания не успя да изпълни целта си за 2015 година да намали дефицита до 4,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), след като по-големите разходи на автономните области и свиването на постъпленията за социално осигуряване доведоха до покачването му до 5 на сто.

Комисията обмисля дали да накаже Испания, но също и Португалия, за неизпълнение на целите им за дефицита. Евентуална глоба, която според в. „Паис“ не се очаква да бъде огласена преди изборите в Испания на 26 юни, най-вероятно ще бъда до 0,2 на сто от БВП или 2,16 милиарда евро (180 милиона долара).

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*